Pomoc pri chorobách žalúdka a čreva: Tabletka, ktorú majú všetci doma!

Aspirín je skvelá pomoc, ako zahnať bolesť, niet divu, že sa radí medzi najčastejšie používané lieky.
Zdroj: profimedia.sk
2017-11-20 16:28:00

Patrí medzi lieky na všetky neduhy. Aspirín je skvelá pomoc, ako zahnať bolesť, niet divu, že sa radí medzi najčastejšie používané lieky. Možno ho považovať za zázračný, keďže si poradí aj so zákernejšími ochoreniami!

V rozsiahlej štúdii sa zistilo, že dlhodobé užívanie aspirínu znižuje pravdepodobnosť rakoviny tráviacej sústavy takmer na polovicu, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com! Gastrointestinálne rakoviny zahŕňajú rakovinu hrubého čreva, rakovinu žalúdka, rakovinu pečene, rakovinu pankreasu, rakovinu pažeráka a rakovinu tenkého čreva. Kolorektálna rakovina je považovaná za najrozšírenejšiu v západnom svete!

Čítajte tiež: Ortopedička radí, ako si vybrať správnu obuv na zimu: Snehule patria medzi najhoršie topánky

Aspirín ako stratégia

Je množstvo vecí, ktoré možno urobiť, aby sme zabránili rakovine, vrátane zdravého životného štýlu a preventívnych prehliadok u lekára. V poslednom čase sa čoraz viac štúdií zameriava na nové stratégie prevencie ochorení. Jednou z nich je užívanie lieku, ktorý bežne užívame proti bolesti!

Už v roku 2009 medzinárodný konsenzus vyhlásil: „Dôkazy jasne ukazujú na chemo-preventívny účinok aspirínu a iných nesteroidných protizápalových liekov na kolorektálnu rakovinu a pravdepodobne aj na iné typy rakoviny.“

Americká pracovná skupina U.S. Preventive Services Task Force odporúča „užívať aspirín s nízkymi dávkami na primárnu prevenciu kolorektálneho karcinómu u dospelých vo veku 50 až 59 rokov denne najmenej 10 rokov.“

Desaťročný výskum

Profesor Kelvin Tsoi z čínskej univerzity v Hongkongu a jeho tím sa rozhodol podrobnejšie preskúmať preventívne účinky užívania aspirínu na gastrointestinálne rakoviny. Štúdia trvala 10 rokov a zahŕňala viac ako 600 000 účastníkov. Zistenia boli prezentované v Barcelone.

Prof. Tsoi a jeho kolegovia skúmali 618.884 účastníkov, z ktorých 206.295 boli užívatelia aspirínu. Pacienti užívajúci aspirín mali v priemere 67,5 rokov a tí, ktorí ho neužívali, mali v priemere 67,6 rokov. Užívatelia aspirínu dostávali liek predpísaný počas priemernej dĺžky 7,7 roka a medián predpísanej dávky bol 80 miligramov.

Tím sledoval výsledky pacientov až 14 rokov a hľadal výskyt gastrointestinálnych rakovín, ktoré zahŕňali rakovinu hrubého čreva, rakovinu pečene, rakovinu pažeráka, rakovinu pankreasu a rakovinu žalúdka, ako aj gastrointestinálne ochorenia, močového mechúra, obličiek, leukémie, pľúc, mnohopočetného myelómu alebo rakoviny prostaty. Celkovo počas obdobia následného sledovania sa u 15,9% pacientov vyvinula rakovina, pričom rakovina pľúc bola najčastejšia.

Znižuje riziko niektorých druhov rakoviny

"Dlhodobé užívanie aspirínu ukázalo 24% až 47% významné zníženie závažných rakovín v gastrointestinálnom trakte," píšu autori.

Konkrétnejšie, užívatelia aspirínu mali o 47% nižšiu pravdepodobnosť rakoviny pečene a pažeráka, o 38% menej pravdepodobné riziko rakoviny žalúdka a o 34% menej pravdepodobné riziko rakoviny pankreasu. Okrem toho sa znížilo riziko rakoviny hrubého čreva u užívateľov aspirínu o 24 percent.

Pokiaľ ide o rakovinu iného než gastrointestinálneho pôvodu, zdá sa, že aspirín výrazne znižuje riziko leukémie, rakoviny pľúc a rakoviny prostaty, no nemal významný vplyv na iné druhy rakoviny (ako je rakovina prsníka, rakovina močového mechúra, rakovina obličiek a mnohopočetný myelóm).

Autori štúdie preto dospeli k záveru, že "dlhodobé užívanie aspirínu môže znížiť hlavné typy rakoviny [gastrointestinálneho typu], ale prínosy sú obmedzené na niektoré iné rakoviny, ktoré nie sú gastrointestinálnymi, ako je rakovina prsníka a obličiek. Zistenia ukazujú, že dlhodobé užívanie aspirínu môže znížiť riziko vzniku mnohých závažných druhov rakoviny. Čo treba poznamenať, je význam výsledkov pre rakovinu v zažívacom trakte, kde bolo zníženie výskytu rakoviny všetky veľmi významné, najmä pre rakovinu pečene a pažeráka. "

2017-11-20 16:28:00  |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia