Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Keď toaletný papier nestačí: Takto sa v skutočnosti správne čistí po veľkej potrebe!

Toaletný papier po vykonaní veľkej potreby nestačí.
Toaletný papier po vykonaní veľkej potreby nestačí. (Zdroj: profimedia.sk)

Aj keď toaletný papier je bežnou súčasťou kúpeľní, pri vykonaní veľkej potreby je nedostačujúci! Nedokážeme si ním dôkladne vyčistiť análny otvor, ba dokonca môže spôsobiť nepríjemné análne praskliny či hemoroidy.

Odborníci varujú, aby sa ľudia nespoliehali len na toaletný papier, ktorý častokrát ani nesplní svoj účel. Vedia o tom krajiny ako Japonsko, Taliansko a Grécko, kde sa používajú bidety na toaletách ako spôsob, ako udržať análny otvor čistý. Ľudia v USA a taktiež na Slovensko sa spoliehajú skôr na toaletný papier, ktorý považujú za skvelého pomocníka po veľkej potrebe. Lekári však tvrdia, že mnohí majú tendenciu nadmerne tlačiť a čistiť si análny otvor toaletným papierom, čím si môžu spôsobiť zdravotné problémy, ako sú análne praskliny a infekcie močových ciest. Celebrity ako Will.i.am, Will Smith a Terrence Howard sa už niekoľko rokov usilujú šíriť osvetu – podľa nich sú lepšie detské obrúsky namiesto toaletného papiera, ako sa uvádza na dailymail.co.uk.

Čítajte tiež: Slováci nepoznajú príznaky mŕtvice: Toto sú tri varovné signály, že musíte konať rýchlo

Bidet ako skvelá voľba

Bidety na toaletách sú skvelým sanitárnym zariadením, ktoré niektoré krajiny (Taliansko, Španielsko a Grécko) zaviedli vo väčšine kúpeľní na čistenie análneho otvoru po použití toalety. Podľa spoločnosti Tonic je až 90 percent domácností s týchto krajinách, ktoré majú nainštalovaný bidet. Toto zariadenie je výborné na dôkladné očistenie intímnej oblasti, keďže nečistoty jednoducho spláchne. Taktiež ho možno použiť na dočistenie análneho otvoru po použití toaletného papiera. Ako uviedli dodávatelia bidetov, radi by prešli aj na trh do iných krajín, no napr. s americkým trhom to je náročnejšie, pretože väčšina ľudí je spokojná s používaním toaletného papiera.

Rose george, autor knihy The Big Necessity: The Unmentionable World of Human Waste and Why It Matters vysvetlil pre spoločnosť Tonic, prečo používanie toaletnéo papiera neodstraňuje výkaly, ako by malo: „Myslím, že dosť nepríjemné, že milióny ľudí chodí so špinavým análnym otvorom a myslí si, že je čistý. Toaletný papier výkaly len posunie z miesta na miesto, ale úplne ho neodstráni.“

Will.i.am povedal v minulom rozhovore s Elle Magazine, že detské obrúsky sú to, čo by väčšina ľudí mala zvážiť na použitie, pokiaľ ide o utieranie intímnych častí.

"Tu je dôkaz, prečo by ľudia mali mať detské obrúsky. Vezmite si čokoládu, utierajte ju po drevenej doske a skúste odstrániť suchou utierkou. To je dôvod, prečo musíte ísť do detských obrúsok, "povedal spevák.

Herec Terrence Howard sa taktiež pridáva k spevákovi a v interview pre Elle Magazine vysvetlil, že by hlavne ženy nemali používať len toaletný papier.

"Ak používajú len suchý toaletný papier, nedbajú o dôkladnú hygienu. Ak som v dome nejakej ženy a vidím len toaletný papier, vždy jej to vysvetlím, "povedal Howard.

Na hygienu si údajne potrpí herečka Gwyneth Paltrow, ktorá je zrejme za používanie kvalitného toaletného papiera. V roku 2015 odporúčala toaletný papier v hodnote 100 USD. Ostáva však záhadou, či ten papier čistí tak dobre aká je jeho cena...

Ide o zdravie

Čistota však nie je jediný dôvod, prečo by mali brať ľudia do úvahy bidety alebo detské obrúsky. Ide tu aj o zdravie! Agresívne utieranie toaletným papierom môže spôsobiť zdravotné komplikácie ako spomínané praskliny či hemoroidy. Análna trhlina v oblasti konečníka môže spôsobiť krvácanie alebo bolesti pri vykonávaní veľkej potreby.

Čistota nie je jediný dôvod, prečo by ľudia mali brať do úvahy bidety alebo detské obrúsky. Väčšina trhlín sa uzdraví sama po ôsmich až 12 týždňoch, je však dôležité byť opatrný pri utieraní, keďže sa môže ľahko podráždiť citlivá oblasť konečníka. Hemoroidy sú opuchnuté žily a sú závažnejšie než praskliny a ich liečba je obtiažnejšia. Obvykle sú podráždené nadmerným utieraním a môžu sa liečiť krémom či iným liekom.

V rozvoji infekcie močových ciest môžu zabrániť aj bidety. Ak sa ľudia utierajú toaletným papierom zozadu spredu, baktérie z konečníka sa ľahko dostávajú smerom k prednej časti tela. Vtedy nastáva problém u žien. Môžu si tým spôsobiť rozvoj infekcie, keďže sa baktérie z konečníka dostanú do močovej trubice. Použitie bidetu alebo mokrej utierky zabíja baktérie a zabraňuje infikovaniu močových ciest. 

Viac o téme: ZáchodČistenieZdravieToaletný papierVeľká potreba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9