Vysoký krvný tlak bolí, až keď môže byť neskoro: Príznaky, ktorými telo volá o pomoc

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-25 18:00:00

Oproti letným mesiacom vyrážali v septembri zdravotnícki záchranári a lekári spoločnosti Falck častejšie za pacientmi s vysokým krvným tlakom. Podľa slov záchranára Miroslava Humaja bol dôvodom zvýšený stres a zhon, s ktorým sa ľudia museli vyrovnať po skončení dovolenkových mesiacov. Prečítajte si, prečo je vysoký krvný tlak taký nebezpečný.

 

„Počas leta si ľudia viac užívajú slnko, vodu, dovolenky a ani nepomyslia na tlakomer. Po relatívne pokojnom a oddychovom období začína v septembri opäť hektický kolotoč – práca, nový školský rok, termíny a organizmus na to reaguje. Keď po hektickom dni ľudom vybehne tlak na 150/90 mm Hg, neskúšajú sa upokojiť a zrelaxovať, ale hneď volajú záchrannú zdravotnú službu,“ hovorí zo skúseností záchranár Falck Záchrannej Miroslav Humaj. Záchranári ošetrili 1 390 pacientov s vysokým krvným tlakom.

Čítajte viac: Obľúbená pochúťka vyvoláva zdesenie: Pesto je horšie ako hamburger z fastfoodu!

 

Čo je príčinou vysokého krvného tlaku?

Za vysoký krvný tlak sa považuje trvalo zvýšená hodnota tlaku krvi nad 140/90 mm Hg. Jeho príčiny sú rôznorodé, od stresu, až po zlú životosprávu. Závažnejšia je tzv. sekundárna hypertenzia, ktorá vzniká preto, lebo nefunguje alebo zlyháva niektorý orgán, najčastejšie obličky. Existuje viac faktorov, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť vzniku vysokého krvného tlaku, napríklad faktory vonkajšieho prostredia (nadmerné solenie, vysoká hladina tukov v krvi, znížená pohybová aktivita, obezita, fajčenie, nadmerná konzumácia alkoholu, u žien užívanie antikoncepcie a v dnešnej dobe najmä stres), dedičnosť (varíruje medzi 35-50 percentami). Podľa štatistík sa vyskytuje vysoký tlak častejšie u mužov. U žien dochádza ku zvyšovaniu krvného tlaku po menopauze. Prechodne sa môže vysoký tlak vyskytnúť aj  v tehotenstve.

Prečo si pacienti často nič nevšimnú?

Pretože vysoký tlak nebolí. Preto sa mu aj ľudovo hovorí „tichý zabijak“. Zdravé cievy sú pružné a preto sa dokážu prispôsobovať zvyšovaniu tlaku. Pacient môže byť roky bez príznakov a pokiaľ to už jeho cievy prestanú zvládať, začnú „tvrdnúť“ – začne sa zväčšovať svalovina a tým sa cieva zužuje. Ak je pacient ešte aj obézny, má vysokú hladinu tukov v krvi a prípadne fajčí alebo nadmerne konzumuje alkohol, cievy sa zužujú rýchlejšie.

V čom je nebezpečenstvo tejto zákernej choroby?

Vysoký krvný tlak spôsobuje poškodenie ciev a tým vedie ku poškodzovaniu ďalších orgánov ako sú srdce, mozog, obličky, oči. Ak sa pacient odmieta liečiť, hrozí mu stav, keď ho vysoký tlak začne „obťažovať“  - napríklad bolesti na hrudníku pri zvýšenej fyzickej aktivite, zhoršovanie zraku, bolesti hlavy, závraty, krvácanie z nosa alebo hučanie v ušiach. Vtedy by mal čo najrýchlejšie vyhľadať svojho lekára a dať sa vyšetriť. Pokiaľ tak neurobí, hrozí mu stav kedy už vysoký tlak bolí – srdcový infarkt alebo mozgová príhoda (mŕtvica).

Prečo má čoraz viac ľudí vysoký tlak?

Žijeme vo veľmi hektickej dobe. Už mladí ľudia, ktorí začnú pracovať, sú pod veľkým psychickým tlakom. Nemajú istotu v ničom. V práci, vo vzťahu, v živote. Naháňajú sa, nemajú čas na relaxáciu, na koníčky, nemajú čas na pravidelné stravovanie. Tak celý deň hladujú a večer, keď prídu domov, sa prvýkrát najedia. Alebo sa v rýchlosti najedia v reštauráciách s rýchlym občerstvením. Stres sa snažia kompenzovať fajčením, alkoholom, prípadne drogami, čím sa dostávajú do začarovaného kruhu.


Tagy:
krvný tlak Falck

2017-10-25 18:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia