Vedci upozorňujú na chybné diagnózy u pacientov: V skutočnosti existuje tretí typ cukrovky!

Mnohým pacientom môže byť nesprávne diagnostikovaný typ cukrovky.
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-31 06:00:00

Podľa odborníkov bolo mnohým pacientom, ktorí mali vážne problémy s poškodením pankreasu, nesprávne stanovená diagnóza! S veľkou pravdepodobnosťou im bolo oznámené, že majú cukrovku 2. typu, pritom však môže ísť o niečo iné.

Zlá diagnostika, nesprávna liečba

Údajne existuje cukrovka typu 3c, ktorá nastáva po poškodení pankreasu, ako je napr. rakovina alebo zápal. Táto cukrovka sa vyskytuje v dôsledku zápalu pankreasu, abnormálneho rastu tkaniva na orgáne alebo chirurgického odstránenia časti alebo celého tkaniva, čo ovplyvňuje schopnosť tela produkovať inzulín.

Čítajte tiež: Orálne odhalenie, ktoré mužov nepoteší: Vedci našli spojitosť s rakovinou

Štúdia tvrdí, že ľudia, ktorí trpeli chorobou pankreasu, mohli byť nesprávne diagnostikovaní s diabetom 2. typu, čoho výsledkom je nesprávny plán liečby! Zdravotní pracovníci by pritom mali byť schopní rozlišovať medzi jednotlivými typmi cukrovky, aby nedošlo k nesprávnej starostlivosti pacienta.

Odborníci z University of Surrey skúmali zdravotné záznamy pacientov o viac ako dvoch miliónov Britov, aby zhodnotili frekvenciu rôznych typov cukrovky a presnosť diagnostiky. Štúdia, publikovaná v časopise Diabetes Care zistila, že až 97,3 percent ľudí, ktorí predtým mali ochorenie pankreasu je nesprávne diagnostikovaná s diabetom 2. typu.

Diabetes typu 2 sa vyskytuje vtedy, keď telo nevytvorí dostatok inzulínu na správne fungovanie, alebo bunky tela nereagujú na inzulín, takže glukóza zostáva v krvi namiesto použitia ako palivo. Často sa spája s obezitou u ľudí stredného alebo staršieho veku.

Diabetes typu 3c sa objavuje po poškodení pankreasu. Tiež sa nazýva ako "pankreatogénny diabetes". Niekto môže trpieť touto cukrovkou, ak sa uňho vyskytujú príznaky cystickej fibrózy, zápalu pankreasu alebo rakoviny tohto orgánu. Nesprávna diagnóza môže mať vplyv na liečbu pacienta!

Vyššia incidencia ako cukrovka typu 1

Diabetes typu 3c potrebuje inzulínovú liečbu rýchlejšie než diabetes typu 2, aby došlo k porušeniu nedostatku glukózy v krvi.

Seniorský profesor Simon de Lusignan povedal: "Väčšia informovanosť o cukrovke typu 3c v rámci lekárskej profesie je okamžite potrebná na zlepšenie manažmentu tejto choroby, ktorá má teraz vyššiu incidenciu ako diabetes typu 1 u dospelých."

Odhaduje sa, že 422 miliónov ľudí na celom svete žije s určitou formou cukrovky, podľa Svetovej zdravotníckej organizácie. Výskumníci zistili, že diabetes typu 3c sa stáva bežnejší u dospelých. Vo svojej vzorke bolo novo diagnostikovaných 205 ľudí s diabetom typu 3c ako s typom 1. Cukrovka typu 1 je autoimunitný stav, ktorý spôsobuje, že telo napadne zdravé tkanivo v pankrease, ktoré je zodpovedné za tvorbu inzulínu.

Vedci tvrdia, že Národná zdravotnícka služba v Anglicku potrebuje lepšie rozpoznať novú formu cukrovky, aby pomohla lekárom diagnostikovať ich pacientov.

"Diabetes a jej komplikácie predstavujú obrovskú záťaž pre NHS a je dôležité, aby pacienti boli diagnostikovaní rýchlo a správne a pomohli im získať potrebnú starostlivosť," povedal profesor de Lusignan.


Tagy:
pacient cukrovka diagnóza

2017-10-31 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia