Tikajúce hodiny plodnosti: Nová kalkulačka odhalí, v akom stave sú mužské spermie!

Nová kalkulačka, zameraná na starnutie spermií ukazuje, ako môže životný štýl otca a jeho vek ovplyvniť schopnosť počať deti.
Zdroj: thinkstock.com
2017-11-17 15:30:00

Zatiaľ čo je už dlhšie známe, že vek ženy ovplyvňuje zdravie jej potomstva, hovorí sa aj o veku otca, ktorý môže mať podobné účinky. Starší otcovia odovzdávajú svojim deťom viac genetických mutácií ako staršie matky. Taktiež deti starších otcov majú väčšiu pravdepodobnosť autizmu a schizofrénie!


Nová kalkulačka, zameraná na starnutie spermií ukazuje, ako môže životný štýl otca a jeho vek ovplyvniť schopnosť počať deti. Výskumníci už dlho vedia, ako vek u žien a životný štýl môžu ovplyvniť ich plodnosť. Napriek realizácii niekoľkých výskumov však ostalo nejasné, ako môže starnutie spermií u mužov meniť genetiku potomstva.

Čítajte tiež: Ortopedička radí, ako si vybrať správnu obuv na zimu: Snehule patria medzi najhoršie topánky

Zistí, či je muž plodný

Vedci z University of Utah vyvinuli nástroj na testovanie veku mužských spermií, ako píše newscientist.com. Tak možno zistiť, ako je na tom muž, čo sa týka plodnosti. Odborníci tvrdia, že tento nástroj možno použiť na určenie schopnosti otca počať deti a či sú vystavení zvýšenému riziku vzniku genetickej mutácie. Tak lepšie pochopia, ako môže životný štýl otca meniť zdravie potomkov.

Tim Jenkins, asistenčný profesor chirurgie na univerzite a jeho tím študoval spermie u 350 mužov, aby zistil, ako vek postihuje ich genetiku. Najskôr posúdili, ako sa DNA mení u mužov v dôsledku starnutia. Našli 147 lokalít na genóme, ktoré, ako sa zdá, sú spojené s vekom človeka. Ich analýza môže predpovedať vek muža s presnosťou približne 95% a zistiť, či spermie človeka predčasne dozreli.

Jenkins a jeho tím následne vytvorili kalkulátor spermií, aby zistili, ako sperma rastie a či ovplyvňuje schopnosť otca počať deti. Táto kalkulačka môže určiť, aký je mužov vek a či sa jeho spermie menia v abnormálnej miere. Výskumníci zistili, že fajčenie je jedným z faktorov, ktorý spôsobuje výrazné starnutie spermií v tele muža.

Cieľom kalkulačky je zistiť plodnosť u mužov ešte pred rozhodnutím mať deti. Tak sa dozvedia, aké staré sú ich spermie a aké môžu byť genetické riziká pre ich budúce potomstvo. Autizmus a schizofrénia sú dve poruchy, o ktorých sa predpokladalo, že sú spojené s mutáciou v spermiách otcov. Odborníci zistili, že tieto duševné poruchy sú dedičné a vyvíjajú sa, zatiaľ čo dieťa rastie v materinskom lone. Neexistuje žiadny jasný dôkaz, ktorý by preukázal spojenie s otcovou spermiou, ale odborníci tvrdia, že táto kalkulačka spermií môže byť dôležitým krokom k hľadaniu týchto genetických väzieb.

2017-11-17 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia