Vplyv cukru na zhubné tumory: Takto prebúdza rakovinové bunky!

Rakovinové bunky
Zdroj: profimedia.sk
2017-10-27 05:55:00

Na prvý pohľad by sa dalo povedať, že cukor nemá s rakovinou nič spoločné. Opak je však pravdou! Vedci prišli na zaujímavé zistenie, ktoré by mohlo ovplyvniť odporúčanie ohľadom stravovania pacientov.

Zásadný prelom vo výskume rakoviny

Rakovinové bunky prebudí k životu! Tak sa podľa výskumníkov správa cukor, ktorý spôsobí, že sú tieto bunky agresívnejšie. Výsledky deväťročného výskumného projektu, vedeného niekoľkými spoločnosťami, sa považujú za zásadný prelom vo výskume rakoviny. Vedci objasnili, ako Warburgov efekt, teda fenomén, pri ktorom rakovinové bunky rýchlo rozkladajú cukry, stimuluje rast nádorov. Tento objav dokazuje pozitívnu koreláciu medzi cukrom a rakovinou, čo môže mať dôsledky na stravovanie šité na mieru pre pacientov s rakovinou. Výskum bol zverejnený v akademickom časopise Nature Communications.

Čítate tiež: Dôchodkyňa (70) si už roky potiera pleť močom: Dôvod ľudí šokuje a privádza do úžasu

Výskumný projekt začal v roku 2008 pod vedením Johana Theveleina, Wima Verséesa a Veerle Janssensa. Výskum na zameral na to, ako nádory premieňajú vyššie množstvá cukru na kyselinu mliečnu v porovnaní so zdravými tkanivami. Hoci bol Warburgov efekt podrobne preskúmaný, doteraz nebolo isté, či je tento účinok symptómom alebo príčinou rakoviny.

Zatiaľ čo predchádzajúci výskum metabolizmu rakovinových buniek sa zameral na zmapovanie metabolických zvláštností, táto štúdia objasňuje vzťah medzi metabolickou odchýlkou ​​a onkogénnou účinnosťou v rakovinových bunkách.

"Náš výskum ukazuje, ako hyperaktívna spotreba cukru rakovinových buniek vedie k začarovanému cyklu pokračujúcej stimulácie rakovinového rozvoja a rastu, a tak dokáže vysvetliť vzťah medzi silou

Kvasinky ako výhodný modelový organizmus

Vedci uviedli, že výskum kvasinkových buniek bol pre tento objav dôležitý. Tieto bunky totiž obsahujú tie isté "Ras" proteíny, ktoré sa bežne nachádzajú v nádorových bunkách, čo môže spôsobiť rakovinu v mutovanej forme. Použitím kvasiniek ako modelového organizmu výskumný tím skúmal spojitosť medzi aktivitou "Ras" a vysoko aktívnym metabolizmom cukru v kvasinkách.

"V kvasinkách sme zistili, že degradácia cukru je viazaná prostredníctvom intermediárnej fruktózy 1,6-biofosfátu na aktiváciu proteínov Ras, ktoré stimulujú množenie kvasiniek aj rakovinových buniek. Tento mechanizmus sa zachoval počas dlhého vývoja od kvasinkovej bunky k človeku," povedal Prof. Johan Thevelein (VIB-KU Leuven).

Odborník upozornil na hlavnú výhodu použitia kvasiniek. Výskum nebol ovplyvnený dodatočnými regulačnými mechanizmami cicavčích buniek, ktoré zakrývajú kľúčové procesy, preto boli vedci schopní zamerať sa na tento proces v kvaisnkových bunkách a potvrdiť jeho prítomnosť v bunkách cicavcov. Avšak, zistenia nie sú dostatočné na identifikáciu primárnej príčiny Warburgovho efektu. Je potrebný ďalší výskum na zistenie, či je táto primárna príčina zachovaná v bunkách kvasiniek.


Tagy:
cukor rakovina bunky rakovinové bunky zhudný nádor

2017-10-27 05:55:00  |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia