Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Úraz, ktorého sa boja najmä ženy: Osteoporóza má zelenú aj vďaka bežnému mýtu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Zlomenina krčka stehennej kosti patrí medzi najobávanejšie úrazy ľudí vo veku nad 65 rokov. Častejšie sa týka žien, ktoré sú viac ohrozené osteoporózou, teda rednutím kostí. Ukazuje sa však, že rednutie kostí nie je fyziologickým prejavom starnutia, ale súvisí so zlou životosprávou a slabou osvetou v súvislosti so všeobecným povedomím o osteoporóze.

 

„Každá zlomenina významne zvyšuje riziko ďalšej zlomeniny. Po prvej je 2,5-krát vyššie a po druhej a ďalších sa riziko zvyšuje sedemnásobne. Základom je preto zamedziť už prvej zlomenine,“ uviedol podpredseda českej Spoločnosti pre metabolické ochorenia skeletu Milan Bayer, podľa ktorého sa počty ľudí s osteoporózou budú v budúcnosti zvyšovať. Vo veku nad 70 rokov výskyt závažných zlomenín prudko stúpa a v zhruba polovici prípadov sa týka krčka stehennej kosti.

Čítajte viac: Športová lekárka Alena Urvayová: Kto sa nehýbe, odumiera už v mladosti

Kosti sa celý život pravidelne obnovujú. Niektoré bunky odbúravajú staršie tkanivo, ktoré postupne nahrádza nové. „Problém je v tom, že odbúranie staršej opotrebovanej kostnej hmoty trvá oveľa kratšie ako oprava vzniknutého ,defektuʽ,“ povedal Bayer. Kostná hmota po 25. roku života postupne redne a klesá aj mechanická odolnosť kosti, teda riziko zlomenín je vyššie.

Rednutie kostí nie je dôsledkom starnutia

Úbytok kostnej hmoty v dôsledku postupujúceho veku sa dá spomaliť včasným zlepšením životosprávy, väčšina pacientov ale svoje ochorenie zanedbáva. Lieči sa len necelá štvrtina z odhadovaného počtu chorých. Podľa Bayera sa chorobe nevenuje dostatočná pozornosť ani zo strany pacientov, ani niektorých lekárov. „Predtým sa hovorilo, že rednutie kostí jednoducho patrí k veku. Ale ukazuje sa, že nejde o fyziologický prejav starnutia,“ dodal.

Úraz, ktorého sa boja
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Príznakom je aj bolesť chrbta

Najohrozenejšie sú ženy po menopauze, pretože strácajú ochranu estrogénu, ktorý úbytok kostnej hmoty spomaľuje. Kvôli strate minerálov v kostiach tak utrpí zlomeninu 30 až 50 percent žien a 15 až 30 percent mužov.

Vyššie riziko osteoporózy majú majú okrem žien po menopauze ľudia s extrémne nízkou telesnou hmotnosťou, fajčiari alebo ľudia trpiaci chronickými chorobami a tí, ktorí dlhodobo užívajú niektoré lieky. Príznakmi môžu byť bolesti chrbta alebo zníženie telesnej výšky v produktívnom veku o viac ako tri centimetre.

Vápnik a vitamín D ako kľúčová prevencia

V rámci prevencie sa odporúča prijímať okolo 1 300 miligramov vápnika denne. Jeho najvýznamnejšími zdrojmi sú tvrdé syry, tvaroh, kefír, jogurt alebo ryby ako sardinky a losos. „Potraviny s vyšším obsahom vápnika je dobré jesť hlavne vo večerných hodinách, vápnik sa lepšie vstrebáva v noci. Pozitívny vplyv na vstrebávanie vápnika má vitamín D, ktorý získame zo slnečného žiarenia, z rýb, vajec a syrov,“ povedala vedúca nutričná terapeutka z Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe Lucie Růžičková. Základom je tiež dostatok pohybu, napríklad rýchla chôdza, jazda na bicykli alebo cvičenia ako pilates alebo joga.

Viac o téme: OsteoporózaRednutie kostíStehenná kosťZlomenina krčka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9