Nebezpečný dôsledok sledovania hokeja: Môže vás pripraviť o to najcennejšie

Sledovanie hokeja sa vám môže vypomstiť!
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-10 21:00:00

Pri sledovaní hokejového zápasu stúpa nielen chuť na niečo nezdravé, ale trpí aj srdce. Hoci sa zdá, že hokej je ideálnym dôvodom na stretnutia a stmeľuje ľudí, dá však poriadne zabrať ľudskému organizmu.

Nový výskum publikovaný v časopise Canadian Journal of Cardiology skúmal účinok sledovania momentov hokejového zápasu na kardiovaskulárne zdravie. Nie je to prvýkrát, čo vedci upozorňujú na vplyv sledovania športu na zdravie srdca divákov! Predchádzajúce výskumy ukázali, že tí, ktorí majú koronárne ochorenie srdca, majú oveľa väčšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť na nepriaznivé kardiovaskulárne príhody v dôsledku sledovania športových udalostí. Ďalšie štúdie, ako uviedli autori nového článku ukázali, že aj počas majstrovstiev futbalu sa výskyt infarktov dramaticky zvyšuje. Teraz je to však prvýkrát, čo vedci skúmali vplyv sledovania hokeja na srdce.

Čítajte tiež: Desivá prognóza môže byť blízko: Jednoduchý cvik dokáže predpovedať mŕtvicu

Tím bol vedený Dr. Paulom Khairyom z inštitútu Montreal Heart Institute at the University of Montreal v Kanade a prvým autorom štúdie je Leia T. Khairyová z Royal West Academy  v Montreale.

Dr. Khairyová a jej kolegovia skúmali 20 zdravých mužov a žien vo veku 18 rokov a viac. Účastníci boli vyzvaní, aby vyplnili dotazník o svojom všeobecnom zdraví a odpovedali na otázky, ktoré pojednávajú o ich podpore a vášni pre hokejové tímy. Zároveň každý z nich nosil monitor, ktorý sledoval ich srdce počas toho, ako pozerali hokejový zápas. Výskumníci hodnotili srdcovú frekvenciu účastníkov na začiatku, keď boli v pokojnom stave a taktiež intenzitu záťaže - stresu, pričom to konzultovali s odborníkmi z agentúry Oddelenie Spojených štátov pre zdravotníctvo a služby ľuďom.

Ide o vzrušenie pri sledovaní hry

Štúdia odhalila v priemere 75-percentný nárast srdcovej frekvencie účastníkov počas toho, keď sledovali hru v televízii a 110-percentný nárast, keď osobne povzbudzovali na zápase. Zvýšenie srdcovej frekvencie o 110 percent je ekvivalentom srdcového stresu vyplývajúceho z intenzívneho cvičenia a 75-percentný nárast je ekvivalentný nárast srdcového tepu, ktorý je výsledkom mierneho cvičenia. Štúdia tiež zistila, že srdcová frekvencia sa počas hry zvýšila častejšie, než sa očakávalo.

"Nie je to výsledok hry, ktorá primárne určuje intenzitu emocionálnej stresovej reakcie," vysvetľuje Dr. Khairyová, "ale skôr ide o vzrušenie, ktoré sa prejavilo pri sledovaní hry."

Vyzerá to tak, že emocionálne stresom vyvolaná reakcia sledovania hokejovej hry môže spúšťať nepriaznivé kardiovaskulárne príhody u ľudí. Preto ide o výsledky, ktoré majú dôležitý dopad na verejné zdravie.

Autori vysvetľujú, že sledovanie športových udalostí môže prekrvovať tzv. sympatický nervový systém, čo vedie k srdcovej nerovnováhe, ktorá môže časom oslabiť srdce. Pripúšťajú však, že je potrebné určiť, či spozorovaná stresová odpoveď spôsobuje zvýšené riziko nežiaducich kardiovaskulárnych výsledkov na úrovni obyvateľstva.

Nebezpečenstvo v dramatických momentoch

V sprievodnom úvodníku k štúdii, David Waters a Stanley Nattel napísali: "Ako bolo načrtnuté, pozorovanie vzrušujúcej hokejovej hry by mohlo viesť k vzniku kardiovaskulárnej udalosti u rizikovej osoby. Nebezpečenstvo je obzvlášť vysoké v dramatických momentoch a dotyčný by mal byť poučený, aby okamžite vyhľadal lekársku pomoc, ak sa objavia príznaky."

"Tento výskum zvyšuje povedomie verejnosti o potenciálnej úlohe emočných športových stresorov pri spúšťaní srdcových udalostí a otvára cesty pre budúci výskum zameraný na zmiernenie takýchto rizík," hovorí Dr. Khairyová.

2017-10-10 21:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia