Zasiahnu vnútorné orgány: Parfémy môžu preniknúť až do pečene!

Parfémy môžu vyvolať nepríjemné príznaky v podobe migrén.
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-03 12:00:00

Od parfému, cez toaletnú vodu až po rôzne bytové vône. Sú všade okolo nás. Sme zvyknutí na to, že ak chceme byť atraktívnejší pre okolie, navodiť si určitú náladu alebo zamaskovať prirodzené pachy, pomôžu nám parfémy či dezodoranty s rôznymi vôňami.

Mali by sme byť však opatrní pri ich používaní, inak sa nám vymknú spod kontroly a výsledkom budú zdravotné problémy!

Čítajte tiež: Skvelý spánok a sexuálny život vám zabezpečí banálna vec: Ponožky ako záchrana

Podľa výskumu, citovaného v knihe The Case Against Fragrance autorkou Kate Granvilleovou, u jedného z troch ľudí sa vyskytujú nepríjemné prejavy, vrátane bolesti hlavy, astmy a vyrážok, spôsobených citlivosťou na vonné látky. V samostatnej štúdii v roku 2014 sa zistilo, že tri štvrtiny žien s migrénami, ktoré mali na svedomí zápachy uviedlo, že práve parfém bol hlavnou príčinou.

Mínové pole pre alergikov

V knihe autorka spomína to, ako bola v detstve vystavená vôňami, pochádzajúcich od rôznych parfémov, ktoré s obľubou nosila jej matka. V staršom veku sa začala zaujímať o účinky, ktoré vyvolávajú umelé vône na naše zdravie. Obávala sa, že by mohli mať až taký vplyv a vyvolať migrénu. Čo ju však najviac prekvapilo pri realizácii výskumu je, že takmer všetky moderné parfémy a vône sa vyrábajú pomocou umelých chemikálií, ako povedala pre The Guardian v nedávnom rozhovore. Výrobcovia parfémov taktiež nemusia deklarovať svoje zložky, keďže sú vlastne považované za obchodné tajomstvo. To by však mohlo znamenať doslova mínové pole pre alergikov!

Nepriaznivé účinky

Aby toho nebolo málo, nedávno boli zistené toxické účinky prírodných éterických olejov, ktoré sú základom mnohých vonných látok. Podľa Iana Musgravea, lektora farmakológie na univerzite v Adelaide, môžu vonné látky stimulovať imunitné reakcie. Napríklad B-damascenón je zlúčenina, nachádzajúca sa v ružových éterických olejoch. Môže spôsobiť alergické reakcie, ak je osoba vystavená väčšiemu množstvu. Na druhej strane, látka 1,8-cineal, ktorý dodáva charaktiristickú vôňu eukalyptu, môže zase spôsobiť poškodenie pečene, ak je človek vystavený väčšiemu množstvu.

Musgrave uvádza, že ak by si človek bližšie preštudoval, ako sa vyrábajú vône, resp. začal by sa viac o to zaujímať, nikdy už nebude mať na parfémy rovnaký názor ako predtým. Mnoho ľudí trpí vôňami, ani o tom nevie..

2017-10-03 12:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia