Uteráky špinavšie než toaleta?! Odborníci prezradili, čo na nich našli

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-09-30 06:00:00

Pri každom použití uteráku sa na látke zachytávajú baktérie prirodzene sa vyskytujúce na povrchu ľudskej pokožky. A nielen tie – usádzajú sa na ňom aj iné baktérie, ktoré sa náhodne „nalepili“ na povrch tela. Niektoré z nich predstavujú zdravotné riziko.

 

„Naše telá sú adaptované na spolužitie s mikróbmi okolo nás,“ uviedla pre Time.com epidemiologička Emily Martinová z University of Michigan School of Public Health. Uteráky sú však živnou pôdou pre množenie baktérií – sú vlhké a zvyčajne visia v tmavom a teplom prostredí kúpeľne, vďaka čomu sú ideálnym bakteriálnym hniezdom.

Čítajte viac: Najväčšia chyba, akú môžete urobiť: Špongie už nikdy nečistite, z dôvodu vás zamrazí!

Ak je kúpeľňa spojená s toaletou, hrozí, že sa na uteráku zachytia aj fekálne baktérie, napríklad koliformné baktérie (Escherichia coli, alebo aj baktérie rodu Salmonella), spresnil mikrobiológ Charles Gerba z University of Arizona. Ako dodal, pri výskume sa zistilo, že až 90 percent uterákov bolo kontaminovaných koliformnými baktériami a až 14 percent uterákov nieslo E. coli. Iný výskum odhalil, že sa E. coli nachádza aj na kuchynských utierkach.

Horšie ako toaleta!

Mnohí ľudia robia pravidelne tú školácku chybu, že si dôkladne neumývajú ruky mydlom. Uterák sa v takom prípade stáva miestom prvej kontaminácie. „Keď si zhruba po dvoch dňoch vysušíte tvár ptakýmto uterákom, pravdepodobne sa na vašej tvári zachytí viac E. coli, než keby ste si hlavu strčili do záchodovej misy a spláchli,“ komentoval Gerba.

Uteráky ale pomáhajú šíriť infekcie aj mimo domova. Najmä tie, ktoré po väčšinu času zostávajú vlhké a zvykne ich zdieľať viac ľudí naraz. Najväčšie riziko kontaminácie vám hrozí vtedy, ak máte na pokožke odreniny, ranky, alebo príliš suchú pokožku. Najlepším spôsobom, ako eliminovať riziko bakteriálneho prenosu, je uteráky často prať – a to najmä vtedy, ak uterák používajú aj deti. Uteráky by ste nemali prať bežným spôsobom. Odborníci odporúčajú ich vyváranie s použitím špeciálneho pracieho prostriedku s tzv. kyslíkovým bielidlom. Dbať by ste podľa nich mali aj o to, aby neboli uteráky nikdy príliš vlhké. Zakaždým, keď je to nutné, dajte ich vysušiť napríklad na balkón - zabránite tak ďalšiemu množeniu baktérií.

Fotogaléria


Tagy:
baktérie uterák

2017-09-30 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia