Výška ako nebezpečná predzvesť zdravotného problému: Ak ste vysokí, dávajte si pozor na toto

Vyšší ľudia môžu byť náchylnejší na krvné zrazeniny.
Zdroj: thinkstock.com
2017-09-30 15:30:00

Veľká štúdia, ktorej sa zúčastnilo viac ako 2 milióny súrodencov naznačuje, že vyšší ľudia majú zvýšené riziko vzniku krvných zrazenín, kým menší sú menej náchylní.

Výška ako rizikový faktor

Venózna tromboembólia (VTE) je stav, ktorý charakterizuje tvorbu krvných zrazenín v žilách. VTE môže zahŕňať hlbokú žilovú trombózu, pri ktorej sa tvoria krvné zrazeniny v "hlbokých žilách", zvyčajne v nohách a pľúcnu embóliu, pri ktorej krvná zrazenina prechádza systémom a končí zablokovaním pľúcnej tepny, ktorá nesie krv zo srdca do pľúc.

Čítajte tiež: Zdrvujúca správa: Aj Európania pijú kontaminovanú pitnú vodu, môžu za to plasty

VTE môže viesť k zníženej pohyblivosti alebo dokonca nehybnosti a v najvážnejších prípadoch až k smrti! V Spojených štátoch každoročne trpí VTE približne 300 000 až 600 000 osôb.

Niektoré zo známych rizikových faktorov VTE zahŕňajú srdcový záchvat, obezitu a nedostatok fyzickej mobility, tehotenstvo a dedičné faktory. Nová štúdia z Lundskej univerzity vo Švédsku však naznačuje, že výška by mala byť tiež braná do úvahy ako rizikový faktor!

Vedúci výskumný pracovník Dr. Bengt Zöller so svojimi kolegami spolupracoval s veľkou skupinou 2 704 212 švédskych súrodencov - mužov aj žien - aby zistil, či existuje nejaká spojitosť medzi VTE a fyzickou výškou. Zistenia výskumníkov boli zverejnené v časopise Circulation: Cardiovascular Genetics.

Vyšší ľudia predisponovaní k VTE

Vo svojej štúdii autori vysvetľujú, že spojitosť medzi VTE a výškou už boli pozorované výskumníkmi, ale väzby zostali nepresvedčivé kvôli rôznym premenám. Preto sa v súčasnej štúdii odborníci rozhodli pracovať so súrodencami, pretože by ponúkli silnejší základ pre porovnanie - najmä preto, že výška je často dedičnou charakteristikou.

Na začiatku boli preskúmané dve skupiny ľudí: jedna zahŕňala mužov narodených v rokoch 1951 bez VTE, a ďalšiu tvorili ženy, ktoré majú za sebou tehotenstvo a taktiež bez VTE.

Muži boli sledovaní od roku 1969 do roku 2010, kým ženy od prvého tehotenstva (od roku 1982 do roku 2012) až do roku 2012. Z týchto skupín boli vedci schopní identifikovať dvojice súrodencov, ktorí vykazovali výrazný rozdiel vo fyzickej výške.

Ako je to možné?

Výskumníci zistili, že vyšší ľudia majú vyššie riziko vzniku krvných zrazenín, zatiaľ čo nižší jedinci sú vystavení menšiemu riziku.

Zaznamenali sa aj niektoré rozdiely založené na biologickom pohlaví. Muži, ktorých výška bola pod 160 cm, mali o 65% nižšie riziko VTE v porovnaní s mužmi, ktorí mali 187 a viac cm. Čo sa týka žien, tie, ktoré boli vysoké 154 cm a menej, mali o 69 percent nižšie riziko vzniku krvných zrazenín než ženy, ktoré mali 182 cm a viac. Všetky ženy mali za sebou jedno tehotenstvo.


Žena každý deň vypila nálev z kyslých uhoriek: Po 7 dňoch nastali tieto zmeny


Dr. Zöller predpokladá, že dĺžka "hlbokých žíl", rovnako ako gravitácia, môžu zohrávať úlohu v súvislosti medzi výškou a VTE.

"Mohlo by to byť preto, že vyššie osoby majú dlhšie žily na nohách a majú väčšiu plochu, kde sa môžu vyskytnúť problémy. V ​​gravidných žilách vyšších osôb existuje tiež väčší gravitačný tlak, ktorý môže zvýšiť riziko spomalenia krvného toku alebo dočasného zastavenia,“ povedal Dr. Bengt Zöller.

Obmedzenia štúdie

Výskumníci však priznávajú určité obmedzenia. Napríklad nedostatok prístupu k údajom, týkajúcim sa faktorov životného štýlu rodiny vrátane fajčenia, stravovacích návykov a stupňa fyzickej aktivity. Taktiež výskum bol vykonaní na ľuďoch vo Švédsku. Tie isté zistenia nemusia platiť inde. 

Tím tvrdí, že budúce posúdenia rizika krvných zrazenín by mali začať brať do úvahy fyzickú výšku, varuje však, že sú potrebné ďalšie štúdie.

"Myslím, že by sme mali zahrňovať výšku do hodnotenia rizík rovnako ako nadváhu, aj keď sú potrebné štúdie na presné určenie, ako výška interaguje s dedičnými krvnými poruchami a inými stavmi," uzatvára Dr. Zöller.

2017-09-30 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia