Alarmujúce priznanie pacientov s kliešťovou encefalitídou: Doplatili na vážnu chybu!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-09-07 06:00:00

Pomaly sa blíži jeseň a s ňou aj zvýšené riziko, že v prírode narazíme na kliešťa. Krv sajúci parazit totiž uprednostňuje skôr chladnejšie a vlhkejšie prostredie, preto sa mu najviac darí na jar a na jeseň, upozornili slovenskí epidemiológovia.

 

„Časť pacientov s kliešťovou encefalitídou (KE) alebo lymskou boreliózou (LB) si nepamätá prisatého kliešťa na tele (nerátame tých, ktorí sa KE nakazili infikovaným kozím či ovčím mliekom). Podľa zahraničných štúdií tak ide o 50-70 percent pacientov,“ uviedli na Facebooku v súvislosti s kliešťom prenášanými ochoreniami slovenskí epidemiológovia.

Čítajte viac: Jednoduchý trik proti malým parazitom

Nymfy pripomínajú drobné materské znamienko

Kliešť je parazit, ktorý prechádza tromi vývojovým štádiami. Kým sa z neho stane dospelý jedinec, z larvy sa najprv musí vyvinúť nymfa, pričom všetky štádiá môžu byť infekčné, varujú odborníci, podľa ktorých sú najväčším problémom drobné prehliadnuteľné nymfy veľkosti makového zrnka s priemerom okolo jedného až dvoch milimetrov. Po prisatí na pokožku môžu pripomínať nevinné materské znamienko.

Na prenos vírusu stačia dve hodiny

Ak si na tele kliešťa nevšimneme, hrozí zdravotný problém, ktorý je viazaný na dobu prisatia parazita. „Zatiaľ čo v prípade kliešťovej encefalitídy stačia na prenos vírusu z kliešťa na človeka dve hodiny, baktéria lymskej boreliózy sa na človeka prenesie z aspoň 24 až 48 hodín prisatého kliešťa,“ objasnili epidemiológovia.


Tagy:
kliešť kliešťová encefalitída lymská borelióza

2017-09-07 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com, Facebook/Epidemiologický informačný systém  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia