Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hrozí vojvodkyni Kate predčasný pôrod? Gynekologička upozorňuje na nebezpečné ochorenie

Vojvodkyňa Kate Middleton je opäť tehotná! Zobraziť galériu (3)
Vojvodkyňa Kate Middleton je opäť tehotná! (Zdroj: profimedia.sk)

Kate Middleton, vojvodkyňa z Cambridge, sa opäť postarala o rozpútanie hystérie. Pred pár dňami oznámila celému svetu radostnú správu, že spolu so svojím manželom, princom Williamom očakáva tretie dieťa. Opäť ju čaká krásne obdobie, no na druhej strane aj bolesti!

Správy o treťom tehotenstve Kate Middleton postavili na nohy celý svet. Nasledujúce týždne sa vo veľkom bude riešiť kráľovská rodina a ich nový prírastok v očakávaní. Vojvodkyňa tak má dôvod na radosť. Čo je krajšie, než priviezť na svet dieťatko? Vyzerá to tak, že ju však čakajú krušné chvíle! 

Čítajte tiež: Alarmujúce priznanie pacientov s kliešťovou encefalitídou: Doplatili na vážnu chybu!

Riziko ochorenia

Jej predošlé tehotenstvá totiž neboli úplne bez problémov. Kate trpela silnými nevoľnosťami, ktoré ju častokrát pripútali na posteľ. Trpela ochorením, ktoré ohrozovalo ju i jej dieťatko. Ide o ochorenie Hyperemesis gravidarum (HG), spôsobujúce nevoľnosť a vracanie. Aj keď týmto stavom si prejde väčšina mamičiek, môže ísť o trvalé komplikácie.

Je veľká pravdepodobnosť, že si Kate opäť prejde ťažkými chvíľami, čo sa týka zdravotného stavu. Stáva sa, že ženy, ktoré si prešli ochorením v predošlom tehotenstve, majú až 80-percentnú pravdepodobnosť, že sa bude opakovať aj v budúcich tehotenstvách.

Spomínané ochorenie netreba podceňovať. Gynekologička MUDr. Ľudmila Tazberíková upozorňuje, že môže poškodiť funkcie dôležitých telesných orgánov.

MUDr. Ľudmila Tazberíková, gynekologička,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: red)

"Hyperemesis gravidarum je ochorenie, ktoré sa prejavuje najčastejšie na začiatku tehotnosti úporným a nadmerným zvracaním (viac ako 3-4x denne) a s pocitom neustálej nevoľnosti. Toto ochorenie je následne sprevádzané úbytkom na hmotnosti, únavou a závratmi. Ťažšie prípady ochorenia môžu ohroziť zdravie ženy rozvratom vnútorného prostredia, stratou elektrolytov, dehydratáciou a poškodením funkcie obličiek a pečene. Preto pri silných symptómoch tehotná žena vyžaduje hospitalizáciu.," dodala MUDr. Ľudmila Tazberíková, gynekologička, Poliklinika Falck Radlinského. 

Môže ohroziť plod

Samotné zvracanie nie je pre plod rizikom, ale v prípade podvýživy, strate hmotnosti, môže ohroziť aj plod, napr. nízkou pôrodnou hmotnosťou alebo predčasným pôrodom, pokračuje odborníčka.

Závažnosť príznakov a trvanie sa líšia u každej ženy. Kate mávala silné bolesti, kvôli ktorým musela občas ostať v Kensingtonskom paláci, kde sa o ňu staral lekár. Raz dokonca mala vycestovať na Maltu na stretnutie s prezidentkou Marie-Louise Coleirovou. Kvôli komplikovanému zdravotnému stavu však musela ostať doma a nakoniec ju zastúpil princ William.

Prejavy Hyperemesis gravidarum:

  • Nevoľnosť a vracanie

  • Úbytok na váhe.

  • Dehydratácia.

  • Nízky krvný tlak.

  • Bolesti hlavy.

  • Letargia.

Kráľovský pár so svojou dcérkou Charlotte. (Foto: Profimedia.sk)
Zobraziť galériu (3)
Kráľovský pár so svojou dcérkou Charlotte. (Foto: Profimedia.sk)  (Zdroj: profimedia.sk)

Čo pomáha? 

Gynekologička uviedla, že príčina tohto ochorenia doteraz nebola jasne identifikovaná. Pomáha však zmena životného štýlu a taktiež zvýšený odpočinok. 

"Liečba  sa preto sústreďuje na odstránenie príznakov ochorenia - podávanie liekov zastavujúcich zvracanie, rehydratácia organizmu, zmena životného štýlu a stravovania, kľudový režim a zníženie stresu. Niekedy pomáha alternatívna liečba ako akupunktúra a fytoterapia - napr. zázvor," povedala MUDr. Ľudmila Tazberíková na záver. 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9