Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Chodidlá ako predzvesť chorôb: Tieto zmeny predpovedajú viac, než si myslíte

Chodidlá môžu predpovedať choroby.
Chodidlá môžu predpovedať choroby. (Zdroj: pixabay.com)

Nosia nás a sú našou oporou. Málokto však vie, že podľa nich spoznáme, aký je náš zdravotný stav. Chodidlá sú podceňovanou časťou tela a obvykle im neprikladáme väčší zdravotný význam. Dokážu nás ale upozorniť na vážne choroby, ako je cukrovka, ochorenie štítnej žľazy či srdcové choroby!

 

Problém: Suché, šupinaté nohy

Mohlo by to znamenať: Problémy so štítnou žľazou v prípade, že vám nepomôže žiadny hydratačný krém. Keď štítna žľaza nefunguje správne, neprodukuje hormóny tak, ako by mala. Tieto hormóny regulujú rýchlosť metabolizmu, krvný tlak, ale aj rast tkaniva a vývoj nervového systému.

Čítajte tiež: Hrozí vojvodkyni Kate predčasný pôrod? Gynekologička upozorňuje na nebezpečné ochorenie

"Problémy so štítnou žľazou spôsobujú suchú pokožku. Ak nám praská pokožka a hydratačný krém po niekoľkých dňoch stále nezaberá, zvyčajne odvoláme pacientov na ich lekára, aby sme sa uistili, že majú štítnu žľazu v poriadku,“ povedala Marlene Reidová, špecialista na zdravie nôh z Illinois.

Problém: Prsty bez chĺpkov

Mohlo by to znamenať: Arteriálnu chorobu. Ak si všimnete, že chĺpky vám zrazu na prstoch nôh zmiznú, môže to signalizovať slabý krvný obeh spôsobený ochorením periférnych artérií (PAD).

Príznaky PAD môžu zahŕňať znížený rast chĺpkov na nohách i členkoch, taktiež prsty purpurovej farby a tenkú alebo lesklú pokožku, “ upozorňuje Suzanne Fuchsová, podiatrická chirurgička na North Shore University Hospital v New Yorku.

Symptómy sú veľmi jemné, lekári môžu skontrolovať zdravý pulz v nohách alebo na mieste, postihnuté PAD rontgenom.

"Ak sa pozriem na röntgenový obraz zlomeniny nohy a vidím tvrdnutie artérií, 99 percent z toho sa to isté deje v krvných cievach srdca," hovorí Gary A. Pichney, DPM, podiatrický chirurg z Inštitútu pre rekonštrukciu nohy a členku v Mercy Medical Center.

Problém: Vredy, ktoré sa nehoja

Mohlo by to znamenať: Cukrovka. Nekontrolované hladiny glukózy môžu poškodiť nervy a spôsobiť zlú cirkuláciu, takže krv sa nedostane do nohy.

"Mnohí ľudia s diabetom sú spočiatku diagnostikovaní kvôli problémom s nohami," hovorí Reidová.

Medzi ďalšie príznaky cukrovky môže patriť mravčenie alebo necitlivosť nôh. Opýtajte sa na to svojho lekára a dajte si otestovať hladiny cukru v krvi.

Problém: Rozšírené, bolestivé veľké prsty

Mohlo by to znamenať: Čo ste jedli? Bolestivé následky môžu signalizovať dnu, typ artritídy, ktorá zvyčajne postihuje kĺb veľkého prsta. Potraviny s vysokým obsahom purínov - chemická zlúčenina nachádzajúca sa v červenom mäse, v rybách a určitom alkohole, môže zvýšiť hladinu kyseliny močovej v tele. Kyselina močová sa zvyčajne vylučuje močom, ale u niektorých ľudí je nadmerne produkovaná alebo vylúčená.

"Uvidíte depozíciu kyseliny močovej v kĺbe, najčastejšie na špičke alebo na členku," hovorí Bob Baravarian, DPM, pediatrický špecialista zo zdravotníckeho strediska Providence Saint John v Santa Monike v Kalifornii. "Pacient sa prebudí s tvrdým, červeným, opuchnutým kĺbom. Je to veľmi bolestivé."

Lekár môže predpísať protizápalové lieky na krátkodobú úľavu a navrhnúť nízkopurinovú diétu na dlhodobú prevenciu.

Problém: Drobné, červené čiary pod nechtami

Mohlo by to znamenať: Infekciu srdca. Červené pruhy pod nechtami na nohách alebo na rukách môžu signalizovať tzv. zlomené krvné cievy známe ako krvotvorné krvácanie. Dochádza k tomu, keď malé krvné zrazeniny poškodia malé kapiláry pod nechtami. Môžu signalizovať endokarditídu, infekciu vnútornej výstelky srdca. Ľudia, ktorí majú existujúcu srdcovú chorobu, dostali kardiostimulátor alebo tí, ktorí majú oslabený imunitný systém (ako napr. pacienti s nádorovým ochorením, ktorí dostávajú chemoterapiu, pacienti s HIV a pacientov s diabetom) majú vyššie riziko vzniku endokarditídy. Infekcia môže viesť k zlyhaniu srdca, ak bude bez liečby.

Problém: Paličkovité prsty

Mohlo by to znamenať: Rakovinu pľúc alebo ochorenie srdca. Tento príznak je jedným z ostatných, ktorý sa objavuje na prstoch nôh i rúk. Často sa spája s rakovinou pľúc, chronickou pľúcnou infekciou, ochorením srdca. Rakovina pľúc a srdcové ochorenie znižujú vaskulárnu rezistenciu, čo znamená, že prietok krvi do malých tepien v nohách a prstov sa zvýši. Tkanivo sa zväčšuje a vyúsťuje do "paličkovitého" vzhľadu (širšie väčšie prsty). 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9