Aplikácia, ktorá cez selfie odhalí príznaky rakoviny: Môže vám zachrániť život

Oko
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-07 15:30:00

Každý rok vznikne vo svete miliardy selfie. „Kúpeľňové“ fotky samých seba a ich zdieľanie s priateľmi sa stalo pre mnohých každodennou činnosťou a doslova fenoménom. Selfie však dokážu oveľa viac, než len zdvihnúť sebavedomie či ukázať popularitu!


Málokto by povedal, že by obyčajné selfie dokázalo zachrániť život. Výskumníci z Washingtonskej univerzity však tvrdia, že to tak skutočne je! Stačí mať len pri sebe svoj smartfón, vďaka ktorému môžete zistiť, či trpíte rakovinou pankreasu. Ide o jednu z najnebezpečnejších a zároveň najzákernejších druhov rakoviny. Veľká väčšina pacientov na túto chorobu umiera, keďže sa väčšinou odhalí neskoro. Odteraz by však tomu mohol byť koniec!

Čítajte tiež: Parazitológ Jaroslav Flegr: Tretina z nás má v tele nebezpečnú toxoplazmu

Farba očných bielok napovie veľa

Na svedomí to má nová mobilná aplikácia, ktorá je jedinou, ktorá dokáže odhaliť zákerné ochorenie. Zo zafarbenia očných bielok dokáže zachytiť rané príznaky ochorenia. Na začiatku rakovinu pankreasu sprevádza neinfekčná žltačka, kedy sa v očiach a koži hromadí bilirubín, spôsobujúci žlté sfarbenie. Od toho bol aj odvodený názov mobilnej aplikácie BiliScreen – bilirubín je odpad, ktorý vzniká pri rozpade červených krviniek.

Aplikácia dokáže pomocou algoritmu odhaliť, či sú hladiny bilirubínu v očiach zvýšené. Úvodné klinické testy ukázali úspešnosť tejto aplikácie. Až u 70 pacientov dokázala úspešne identifikovať skoro 90 percent prípadov, u ktorých chorobu potvrdil aj krvný test! Počas tohto klinického testu kontrolovali vedci pomocou 3D tlačeného plastového priezoru množstvo svetla dopadajúceho na oko. Taktiež sa použili aj farebné papierové okuliare. Lepšie výsledky mala aplikácia v spojení s 3D priezorom.

Jediné, čo je potrebné k využitiu novej aplikácie, je zabudovaný fotoaparát a blesk smartfónu. Stačí si už len spraviť selfie a algoritmus oddelí biele časti oka a analyzuje zafarbenie povrchu. Pomocou strojového učenia z vlnovej dĺžky odrazeného a pohlteného svetla odvodí hladiny bilirubínu. 

2017-10-07 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia