Ďalší mýtus odhalený: „Dobrý“ cholesterol je ešte horší, ako sa myslelo

Cholesterol má na svedomí srdcovocievne ochorenia!
Zdroj: thinkstock.com
2017-09-08 14:59:00

Doteraz bolo všeobecne známe, že existujú dva typy cholesterolu: LDL, teda „zlý“ cholesterol a HDL, teda ten „dobrý“. Vyzerá to tak, že ide o mylné presvedčenie o existencii týchto dvoch typov. Podľa najnovšej štúdie totiž nie je HDL cholesterol až taký priateľský k nášmu zdraviu, ako sa doteraz myslelo.


Zvyšuje riziko predčasného úmrtia

Keď sa povie cholesterol, väčšina ľudí si ho spája s negatívnym vplyvom na zdravie. Aj keď ide o rizikový faktor pri vzniku srdcovocievnych ochorení, je nevyhnutný pre zdravé fungovanie organizmu. Predošlé poznatky hovorili o tom, že „dobrý“ cholesterol cievy chráni a naopak, ten „zlý“ je zase zodpovedný za zanášanie ciev a zvyšovanie rizika ich upchatia. Najnovšia štúdia, publikovaná v časopise European Heart Journal však tvrdí niečo iné. Podľa nej netreba HDL cholesterol až tak vychvaľovať. Nepodporuje naše zdravie v takej miere, ako bolo doteraz známe, ba dokonca, môže zvyšovať riziko predčasného úmrtia!

Čítajte tiež: Alarmujúce priznanie pacientov s kliešťovou encefalitídou: Doplatili na vážnu chybu!

"Tieto výsledky radikálne menia spôsob, akým rozumieme" dobrému "cholesterolu. Lekári ako ja boli zvyknutí zablahoželať pacientom, ktorí mali vysokú hladinu HDL v krvi. No už by sme to nemali robiť, pretože táto štúdia ukazuje dramaticky vyššiu úmrtnosť," povedal Børge Nordestgaard.

Aj dobrého veľa škodí

Štúdia sa konala v Dánsku, na Univerzite v Copenhagene. Na čele výskumného tímu stáli profesor . Børge Nordestgaard z univerzitného oddelenia klinickej medicíny a Christian M. Madsen z Oddelenia klinickej biochémie na danej univerzite. Zozbierali údaje z predošlých štúdií a z Dánskeho občianskeho registračného systému, pričom išlo o informácie od viac ako 116-tisíc ľudí. Počas 6 rokov zomrelo z nich 10 500 ľudí. Výskumníci vzali do úvahy faktory, ktoré by mohli ovplyvniť úmrtie: BMI, vek, fajčenie, pitie alkoholu, cukrovka a miera fyzickej aktivity.

Výsledok bol šokujúci! Vedci odhalili, že vysokú mieru úmrtnosti mali tí, ktorí mali vysoké hladiny HDL cholesterolu. Konkrétne 0,4% mužov a 0,3% žien malo extrémne vysoké hladiny HDL v krvi – 3 mmol/l a viac u mužov a 3,5 mmol/l alebo viac u žien. Muži s vysokými hladinami HDL cholesterolu mali až o 106 percent vyššie riziko prečasnej smrti než ostatní muži v s normálnymi hladinami HDL. Čo a týka žien, riziko bolo o 68 percent vyššie. Ľudia so strednou hladinou HDL v krvi zase mali najnižšiu úmrtnosť.

Predpokladá sa, že by táto štúdia mohla zmeniť pohľad na hodnotenie výsledkov krvných odberov, z ktorých sa zisťuje cholesterol. „Čím viac HDL cholesterolu, tým lepšie..“ Vyzerá to tak, že ide o nepravdivé tvrdenie.. Aj dobrého veľa škodí.

"Zdá sa, že by sme nemali považovať HDL ako dôležitého indikátora zdravia vo výskume či v nemocniciach. Sledovanie hladiny triglyceridov v krvi a LDL, "zlý" cholesterol, sú pravdepodobne lepšie zdravotné ukazovatele," dodal vedec na záver.

2017-09-08 14:59:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia