Ďalšie varovanie odborníkov o ružovej tabletke: Smrteľné dôsledky populárneho lieku?

Pozor na užívanie ibuprofenu!
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-04 15:25:00

Nebezpečný ružový škodca? V poslednom čase sa o ibuproféne, jednom z najpoužívanejších liekov, hovorí v súvislosti s jeho nežiadúcimi účinkami na ľudské zdravie. Nová štúdia tieto tvrdenia len potvrdzuje a upozorňuje, že by tým mohli byť znepokojení hlavne starší ľudia.

Nie sú až také bezpečné, ako sa myslelo

Štúdia varuje, že pacienti s artritídou sú vystavení väčšiemu riziku srdcových ochorení a mŕtvice, ak užívajú ibuprofén na tlmenie bolesti! Liečiva proti bolesti, ktoré sú k dispozícii v bežných predajniach, supermarketoch a čerpacích staniciach, majú hlbší účinok na zvýšenie krvného tlaku ako iné podobné lieky. Zistenia od švajčiarskych výskumných pracovníkov zvyšujú počet dôkazov, ktoré naznačujú, že lacné pilulky môžu mať smrteľné dôsledky.

Čítajte tiež: Je sušené ovocie skutočne zdravé? Na toto si dajte pozor!

Vedci upozorňujú, že výsledky štúdie by mohli znepokojovať starších ľudí, berúc do úvahy ich vyššie riziko artritídy a hypertenzie. Frankl Ruschitzka, profesor kardiológie a vedúci oddelenia univerzitného srdcového centra v Zürichu, stojí za štúdiom pacientov s artritídou, ktorí sa často spoliehajú na ibuprofen.

"Štúdia jasne dokazuje, že nesteroidné protizápalové lieky (NSAID), najmä ibuprofén, nemusia byť tak bezpečné ako predtým. Pacienti užívajúci ibuprofén mali o 61% vyšší výskyt hypertenzie v porovnaní s pacientmi užívajúcimi lieky s účinnou látkou celekoxib," povedal odborník.

Zistenia založené na 444 pacientoch boli prezentované na kongrese Európskej kardiologickej spoločnosti v Barcelone.

Ako sa uskutočnila štúdia?

Všetci účastníci, ktorí sa podieľali na výskume a užívali tri nesteroidné protizápalové lieky NSAID, mali zvýšené riziko srdcových ochorení. Vyšetrovatelia zistili, že lieky s látkou celekoxib mierne znížili systolický krvný tlak u účastníkov štúdie počas štyroch mesiacov. Naproxén aj ibuprofén však zvyšujú riziko vzniku srdcových ochorení a mozgovej príhody! Nepriaznivé účinky ibuprofénu však boli považované za veľmi významné!

Profesor Ruschitzka povedal, že znížený krvný tlak by mohol menšou mierou znížiť mortalitu srdca o 10 percent. Predpokladá sa, že by sa tak dalo vyhnúť viac ako 70 000 úmrtam na mozgovú príhodu a 60 000 úmrtiam na koronárnu chorobu srdca každý rok.

Spoločnosť Arthritis Research UK povedala, že po ibuproféne, jednom z najrozšírenejších liekov na svete, siahajú mnohí pacienti.

Hovorca povedal: "Dlhodobé užívanie NSAID vrátane ibuprofenu môže zvýšiť riziko problémov so srdcom alebo krvným obehom. Pacienti by nemali užívať ibuprofén na dlhodobú úľavu od bolesti bez toho, aby ste sa najskôr poradili so svojím lekárom."

Profesor Jeremy Pearson, vedúci British Heart Foundation, sa taktiež vyjadril. Podľa neho pacienti a lekári musia "zvážiť riziko a prínos NSAID", najmä, ak majú iný dlhodobý zdravotný stav.

Fotogaléria

2017-10-04 15:25:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia