Skrytý jav upozorní, že sa blíži smrť: Pacientov s infarktom spája zvláštny znak

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-09-28 05:52:00

Vedci objavili nový príznak, ktorý upozorňuje na hroziace zlyhanie srdca. Väčšinu pacientov, ktorí prekonali infarkt, spája jeden znak, ktorý dopĺňa paletu známych príznakov ako vystreľujúcu bolesť z oblasti hrudníka, dýchavičnosť, pocit slabosti, závraty alebo silný pocit úzkosti.

 

Na pozoruhodný znak upozornil výskum Michiganskej štátnej univerzity, ktorej tím vedcov a lekárov skúmal stav koronárnych tepien u pacientov, ktorí prekonali infarkt alebo mozgovú príhodu. Koronárne alebo vencovité tepny srdce zásobujú krvou a živinami a zohrávajú kľúčový význam pri jeho zlyhaní. Vedci zistili, že ak sú tieto tepny zanesené cholesterolom v kryštalickej, stvrdnutej forme, je to neklamný znak hroziaceho rizika infarktu. Tento typ cholesterolu totiž objavili až u 89 percent kardiakov po infarkte.

Čítajte viac: Nezvyčajný signál, že sa o vás pokúša mozgová porážka: Všímajte si túto časť tváre!

„Už v predchádzajúcich štúdiách sme zistili, že keď sa cholesterol z kvapalného stavu zmení na tuhý alebo kryštalický, jeho objem sa zväčší podobne ako pri vode a ľade,“ vysvetlil pre médiá George Abela, profesor medicíny z Michiganskej štátnej univerzity. Tento jav môže spôsobiť roztrhnutie steny koronárnej tepny a zamedziť tak prítoku krvi s následkom srdcového infarktu alebo mozgovej príhody.

Spúšťa produkciu zápalových molekúl

Vedci sa zamerali na tvrdosť a veľkosť kryštálov cholesterolu v tepnách pacientov. Najhoršie riziko predstavovali najmä veľké zhluky jeho stvrdnutých foriem. Nielenže dokázali fyzicky poškodiť artérie, ale aktivovali aj produkciu zápalových molekúl s názvom interleukín-1 beta, ktoré dokážu zápaly tepien ešte viac zhoršovať. Infarktu a kryštalizácii cholesterolu možno podľa odborníkov predchádzať pravidelnou pohybovou aktivitou a zdravým stravovaním. Štúdia bola publikovaná v odbornom magazíne American Journal of Cardiology.

K zaujímavým výsledkom dospela aj nedávna štúdia vedcov z amerického inštitútu Intermountain Medical Center Heart. Vyplýva z nej, že najväčším indikátorom možnej infarktovej epizódy je ateroskleróza ciev, resp. ich zúženie a zosilnenie zvápenateným cievnym povlakom. Pôvodne sa uvažovalo len o tom, že prediktorom infarktu je mäkký cholesterol - cievny povlak z usadeného tuku.

 

 

 

Fotogaléria


Tagy:
srdce cholesterol infarkt

2017-09-28 05:52:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia