Najčastejšie zdravotné problémy, ktoré ľudí pripravujú o sex: Okradnú nás o intímne chvíľky

Niektoré zdravotné problémy nás okrádajú o sex.
Zdroj: thinkstock.com
2017-09-14 15:30:00

Sex má silný vplyv na mnohé aspekty blahobytu: je to jedna z našich najzákladnejších fyziologických potrieb. Zároveň je kľúčovým prvkom nášho spoločenského života a formuje našu osobnosť. Sú však situácie, ktoré nás oberajú o intímne chvíľky s partnerom...

Škoda ho odmietať

Milióny ľudí strávia istú časť svojho života bez sexuálneho potešenia. Škoda.. Nie je to len spôsob, ako splodiť deti, alebo sa pobaviť. Sexuálna aktivita je prospešná pre všetky časti ľudského tela, či už ide o psychickú, alebo fyzickú kondíciu. Bojuje proti stresu, podporuje dlhý a kvalitný spánok, posilňuje imunity, pôsobí proti bolesti atď. Ak sa mu budeme vyhýbať, hrozí emocionálne utrpenie a nízke sebavedomie - tak ako pre jednotlivca, ktorý sa vyhýba sexu, ako aj pre partnera, ktorý je odmietnutý.

Čítajte tiež: Deväť úžasných zdravotných prínosov opaľovania, o ktorých ste zrejme nevedeli

Psychiatrický výskumník Shervin Assati z univerzity v Michigane tvrdí, že sexuálne vyhýbanie ovplyvňuje viaceré aspekty nášho života. Zároveň odborník zistil, že ľudia odmietajú sexuálne radovánky z rôznych dôvodov. Často sú za nimi aj zdravotné problémy...

Ukázalo sa, že tí, ktorí mávajú pravidelne sex, vykazujú vyššie sebavedomie, spokojnosť so životom a vyššiu kvalitu života. Naopak, nižšia frekvencia alebo úplne odmietanie sú spojené s psychologickou úzkosťou, depresiou a problémami so vzťahmi.

Je za tým ochorenie srdca, cukrovka i závislosť

Výskum ukázal, že prevažne zdravotné problémy sú za tým, prečo u mnohých absentuje sex. Príkladom sú ľudia s ochorením srdca, ktorí majú strach z infarktu. Iný výskum ukázal to isté v prípade ľudí s cerebrovaskulárnymi stavmi, ako je mŕtvica. Sexuálnu aktivitu znižujú aj metabolické stavy, ako cukrovka a obezita. Cukrovka dokonca posúva začiatok poklesu sexuálnej aktivity až o 15 percent. Väčšia telesná hmotnosť sa taktiež považuje za ničiteľa intimity.

Poruchy osobnosti, závislosť, návykové látky a málo spánku zohrávajú taktiež dôležitú úlohu v sexuálnych záujmoch a schopnostiach. Lieky, ako sú antidepresíva a lieky proti úzkosti znižujú libido a sexuálnu aktivitu. Výsledok? Absencia sexu. Nízka hladina testosterónu u mužov a nízka hladina dopamínu a serotonínu u mužov i žien môže taktiež zohrať úlohu.

Tehotné ženy zase odmietajú sex kvôli obavy z potratu alebo poškodenia plodu. U mužov je za tým zase erektilná dysfunkcia, chronické choroby či nedostatok príležitostí. Čím menší spoločenský život, tým je väčšia pravdepodobnosť vynechávania sexu.

Pacienti by mali byť iniciatívni

Málo ľudí sa dokáže otvorene priznať, že majú sexuálne problémy. Pritom takýto problém by sa mal riešiť s lekárom. Aj samotní lekári sa svojich pacientov nepýtajú na ich sexuálny život. Bránia im v tom kultúrne a spoločenské faktory ale aj preplnené čakárne. Pacientom by sa však aspoň minimálna iniciatíva hodila..

2017-09-14 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia