Problémy s metabolizmom prezradí prekvapivá vec: Dobre si všímajte hrúbku vašich nôh!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-08-03 15:20:00

Populárny index telesnej hmotnosti (BMI) nemusí byť vždy zárukou zdravia. Číselný údaj vám len pomáha zorientovať sa, či je vaša hmotnosť ešte v norme. Odborníci teraz zistili, že ľudí s nezdravým metabolizmom spája jeden znak – nepomerne chudé nohy.

 

Nedostatok tuku v nohách môže byť signálom zlyhávajúceho metabolizmu, tvrdí nová štúdia zverejnená v Cell Metabolism. To sa môže týkať aj štíhlych ľudí. Ten, kto má viditeľne menej tuku v dolnej polovici tela napriek tomu, že má BMI v norme, čelí potencionálnemu zdravotnému riziku. Vedci zistili, že títo jedinci majú trikrát vyššiu pravdepodobnosť kardiovaskulárnych ochorení, a teda aj vyššie riziko úmrtia. Výskumníci dúfajú, že zistenie o rizikách nerovnomerne naakumulovaného tuku pomôže zničiť mýtus, že štíhlosť je zárukou

Ćítajte viac: Najhoršia stravovacia chyba, akú môžete urobiť: Po tomto hriechu sa tukové bunky zbláznia!

Príčinou tukovej anomálie je zlý metabolizmus. Úlohou metabolických enzýmov je rozkladať živiny z potravín a využiť energiu z nich na celý rad životne dôležitých procesov. Alebo ich telo môže „uskladniť“ v podobe tuku či svalov. Keď ale metabolizmus nefunguje ako má, človek je vystavený zdravotným rizikám.

Paradoxy telesnej váhy

Z novej štúdie realizovanej Nemeckým centrom pre výskum diabetu (DZD) vyplýva, že nie všetci s nadmerným množstvom telesného tuku majú tiež nezdravý metabolizmus a naopak. Do výskumu vedci zapojili 981 ľudí rôznej telesnej váhy. Zistili, že okolo 18 percent chudých osôb zapojených do štúdie malo metabolickú poruchu, ktorá spadá do spektra metabolického syndrómu. Ten je súborom rizikových faktorov, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť srdcovo-cievnych ochorení, ale aj iných zdravotných problémov, najpríklad cukrovky či mŕtvice. Medzi rizikové faktory patrí tuk nahromadený v páse, vysoký krvný tlak či vysoké hladiny triglyceridov v krvi.

Najsilnejším indikátorom metabolických problémov u chudých ľudí bol nízky objem tuku v nohách, kým u obéznych ľudí je to tuk, ktorý sa nachádza okolo vnútorných orgánov a stukovatelá pečeň. Výsledky výskumu sa ale nevzťahujú paušálne na každého. Ich úlohou je predovšetkým upozorniť, že aj BMI v norme treba vnímať s určitou rezervou.


Tagy:
metabolizmus nohy metabolický syndróm

2017-08-03 15:20:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia