S partnerom sa nedelíte len o posteľ: Kožné baktérie v hlavnej úlohe!

S partnerom sa nedelíte len o posteľ, ale aj o baktérie.
Zdroj: profimedia.sk
2017-09-02 15:30:00

Keď začnete s niekým bývať, znamená to, že veľa vecí budete spolu zdieľať. Spoločnú kúpeľňu, spálňu, jedlo.. A nielen to. Okrem toho si budete vymieňať aj niečo osobnejšie - kožné baktérie.

Vedci zrealizovali zaujímavý výskum, ako sa píše v žurnále mSystems. Po analýze kožných mikrobiómov ekológovia z University of Waterloo v Kanade zistili, že ľudia, ktorí žijú spolu, výrazne ovplyvňujú mikrobiálne spoločenstvá na koži toho druhého. Spoločné znaky mikrobiálneho profilu boli dostatočné silné na to, aby odborníci dokázali identifikovať partnerov, ktorí patria k sebe, a to až s 86-percentnou presnosťou na základe kožných mikrobiómov. 

Čítajte tiež: Známy expert o nebezpečných svalových kŕčoch: Signál, že v tele chýbajú dôležité látky

"Môžeme spájať spárované páry? Odpoveď je áno," tvrdí  autor štúdie Josh Neufeld, ktorého laboratórium sa zameriava na mikrobiálne komunity a ich interakcie.

Ashley Ross, ktorý viedol štúdiu, spolu s Neufeldom a Andrewom Doxeyom analyzovali 330 pleťových tampónov, zozbieraných z kože účastníkov štúdie, z ktorých všetci boli heterosexuáli, žijúci vo Waterloo. Dobrovoľníci si sami robili kožné stery. Následne poslali výskumníkom vzorky mikroflóry zo 17 miest na tele: z horných viečok, nosa, nosných dierok, podpazušia, chodidiel, trupu, chrbta, pupku či dlaní.

Mikrobiálna výmena s partnerom

Na nohách z oboch partnerov našli výskumníci najväčšiu zhodu v mikroflóre.

„Spätne to dáva zmysel. Sprchujete sa a chodíte po rovnakej podlahe bosí. Tento proces pravdepodobne slúži ako forma mikrobiálnej výmeny s vaším partnerom a taktiež vaším domovom," hovorí Neufeld.

Vedci dokonca dokázali podľa kožných baktérií odhaliť pohlavie - či ster pochádza od ženy alebo muža. Analýzy odhalili silnejšiu zhodu zo vzoriek v určitých partiách tela - napríklad najväčšia zhoda bola  pri vzorkách z vnútornej strany stehien. 

Ako uviedol Neufield, štúdia je súčasťou rozsiahlejšieho výskumu zameraného na schopnosť kožných mikrobiómov prispôsobovať sa a meniť so svojím hostiteľom.

2017-09-02 15:30:00  |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia