Vedci už poznajú recept na dlhý život: Stačí nerobiť toto a nad vekom ste vyhrali!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-09-17 15:30:00

Receptov na dlhovekosť je veľa, no len niektoré z nich korešpondujú aj s názorom vedy. Niektorí storoční ľudia sa hrdia tým, ako celý život fajčili alebo popíjali vínko. Výskumníci by vám ale neodporúčali pokračovať v ich šľapajach. Dôvody zhrnuli v najnovšej štúdii dlhovekosti a zdravého životného štýlu.

 

Kto sa chce dožiť vyššieho veku, mal by dodržiavať zásady zdravého životného štýlu. Vedci zistili, že ľudia, ktorí udržiavajú svoju telesnú váhu v norme, fajčeniu sa vyhýbajú a alkohol pijú len s mierou, svoj život môžu predĺžiť o najmenej sedem rokov. Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v magazíne Health Affairs, ktorej autorom je profesor Mikko Myrskylä, riaditeľ Inštitútu Maxa Plancka pre demografický výskum.

Čítajte viac: Ako dlho budete žiť? Jednoduchý test predpovedá krutú pravdu, ako ste na tom fyzicky!

Ľudia, ktorí dbajú o zdravý životný štýl, majú tiež vyššiu šancu, že sa dožijú vyššieho veku v lepšej zdravotnej kondícii. Myrskylä spolu s profesorom Neilom Mehtom z Michiganskej univerzity analyzovali zdravotné údaje o viac ako 14-tisíc dospelých Američanoch, ktorých zdravotný stav vedci sledovali každé dva roky od roku 1998. Okrem zdravotných parametrov ich zaujímalo aj sociálne správanie skúmaných ľudí. Tí, ktorí nefajčili a netrpeli obezitou, žili v priemere o 4 až 5 rokov dlhšie ako ostatní. Navyše, ľudia, ktorí pili alkohol s mierou, svoj život predĺžili až o sedem rokov.

Staroba zrkadlí celoživotné zlozvyky

Vedcov však prekvapil výraznejší rozdiel v dĺžke života medzi pohlaviami a rizikovými skupinami. Ženy, ktoré mali po celý život normálnu hmotnosť, nefajčili a alkohol konzumovali len príležitostne, žili o 12 rokov dlhšie. U mužov bol tento rozdiel približne 11-ročný. Ďalším zaujímavým zistením bolo to, že ľudia, ktorí sa dožili výrazne vyššieho veku a dbali o svoje zdravie, starli bez závažnej zdravotnej ujmy a bez problémov vykonávali základné každodenné úkony aj vo vysokom veku, respektíve sa o seba dokázali postarať vrátane chôdze, obliekania a osobnej hygieny.

 „Naše výsledky ukazujú, aká dôležitá je prevencia. Tí, ktorí sa vyhýbajú rizikovému zdravotnému správaniu, dosahujú dlhý a zdravý život,“ podotkol Myrskylä s tým, že politické zásahy zamerané na zlepšenie zdravotného stavu obyvateľstva by mohli pomôcť väčšiemu počtu ľudí. „Roky, ktoré sme získali navyše prostredníctvom zdravého životného štýlu, sa úročia v podobe dobrého zdravia,“ dodal Myrskylä.

Fotogaléria


Tagy:
zdravý životný štýl dlhovekosť

2017-09-17 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia