Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Muž dva týždne nepoužil mydlo ani sprchový gél: Nastali ohromné zmeny, ktoré nečakal

Čo sa stane, ak sa budeme umývať len obyčajnou vodou? Pokožka sa nám poďakuje!
Čo sa stane, ak sa budeme umývať len obyčajnou vodou? Pokožka sa nám poďakuje! (Zdroj: thinkstock.com)

Čo je príjemnejšie, než si po dlhom náročnom dni dopriať osviežujúcu sprchu? Predstavte si, že by ste sa zakaždým opláchli len obyčajnou vodou. Žiadne sprchové gély či mydlo. Jeden muž to vyskúšal na vlastnej koži a na dva týždne zahodil sprchovacie prípravky na telo. Takýto bol výsledok!


Ľudská pokožka je plná prírodných olejov a baktérií, z ktorých je väčšina odstránená pri použití sprchového gélu. Na prvý pohľad to neznie práve najlepšie. Zbaviť sa baktérií je predsa prospešné.. Opak je však pravdou! Používaním mydiel sa narúša krehký ekosystém v pokožke, ktorý tým vytvára nerovnováhu prírodných olejov. To je dôvod, prečo je naša pokožka po sprche taká suchá. Vedci už dlhšie obdobie skúmali, ako sa naša pokožka prispôsobuje zmenám v prostredí, pokiaľ ide o našu osobnú hygienu. Keďže je lepšie vyskúšať si to priamo na sebe, muž sa podujal na experiment a zo dňa na deň prestal používať mydlo, ako sa píše na menshealth.com.

Čítajte tiež: Ľudia s touto krvnou skupinou majú viac šťastia ako ostatní: Najväčší rozdiel je v mozgu

Letné obdobie, horúčavy a vlhko síce vytvárajú dokonalé miesto pre špinu a rôzne baktérie, napriek tomu sa muž pustil do experimentu. Aj keď si sprchové gély a mydlá poradia s nečistotami na tele, nestačila by voda? Ako povedala dermatologička z New Yorku Dina Andersonová, MD, na rozdiel od mydla, voda neodstráni prírodné oleje z pokožky a nepripraví ju o prirodzený mastný film.

Uprednostnil teplú sprchu

Počas prvých dní si musel neustále pripomínať, aby sa nedotkol sprchovacích prípravkov. Bolo to náročné, keďže sa z práce vracal domov až vo večerných hodinách, pričom bol ponorený do lepkavého potu a špiny. Najradšej by sa osviežil v studenej sprche, ale radšej dal prednosť teplej, ktorá ako-tak odstráni nečistoty z pokožky. Čoskoro si zvykol a začal sa tešiť na saunovú atmosféru, ktorá sa vytvárala v jeho kúpeľni po každej horúcej sprche.

Pokožka bola zdravšia

Už po týždni neskôr si všimol významný rozdiel na svojej pokožke. Zo suchej šupinatej sa zmenila na mäkšiu a hydratovanejšiu. Zrejme to bolo spôsobeným stopnutím používania sprchových gélov, o ktorých je známe, že obsahujú veľa chemikálií s dehydratujúcimi účinkami.

" Vaša pokožka je vysušená z látok, ktoré obsahujú sprchovacie prípravky na telo. Podporujú odstraňovanie olejov z kože," vysvetľuje dermatologička.

Vďaka sprche s použitím obyčajnej vody jeho pokožka neutrpela žiadnu ujmu. Bola zdravšia a hladšia bez prítomnosti chemikálií, ktoré sa nachádzajú vo väčšine čistiacich prostriedkov.


Farmaceut radí: Najlepšie diagnostické testy z lekárne, ktoré si doma urobíte sami


Nezapáchal

Môže to znieť paradoxne, no vylúčením mydiel a sprchovacích gélov z kúpeľne mal muž pocit, že už toľko nezapácha ako predtým. Predtým zvykol pot zmyť klasicky mydlom a vodou. Hoci nevynikal vôňou, o pachu mohol len snívať. Zistil, že denné drhnutie s mydlom nie je vôbec potrebné.

Odborníci sa zhodujú na tom, že mydlá a iné sprchovacie gély odstraňujú z pokožky zbytočne veľké množstvo prírodných olejov, ktoré potrebuje. Riešením nemusí byť skoncovanie s kozmetickými prípravkami. Stačí ich len obmedziť. Skúste sa sprchovať so sprchovými gélmi 1-2-krát týždenne a uvidíte zmeny. Trúfate si? 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9