Máte strach, že s vaším telom niečo nie je v poriadku? Všímajte si týchto päť znakov

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-09-03 06:00:00

Zbláznili sa vo vás hormóny? Prezradí vám to päť varovných signálov tela. Cítite sa za posledné týždne viac unavená ako zvyčajne? Možno vám chce organizmus niečo naznačiť. V niektorých prípadoch by ste nemali vynechať ani návštevu lekára.

Každý jeden mesiac telo produkuje hormóny, ktoré vás dokážu nabudiť a urobiť atraktívnejšou pre okolie. Ale rovnako vás hormóny môžu pripraviť o dobrú náladu, peknú pleť či husté vlasy. Pamätajte na to, že hormóny v rovnováhe sú tajnou zbraňou mnohých spokojných žien! Hormonálnu hladinu bežne ovplyvňujú rôzne faktory. Napríklad stres, choroba, menštruácia, ale aj úzkostné pocity.

Čítajte viac: V noci pracujú státisíce Slovákov: Hrozí im rakovina a poškodenie DNA

Únava

Fyzické vyčerpanie môže mať veľa príčin. Ak vás po prehýrenej noci alebo po náročnom pracovnom týždni skolila únava, potom je všetko v poriadku, myslí si doktorka Alyssa Dwecková podľa portálu Health.com.  Ak ale padáte od únavy bez zjavnej príčiny, všímajte si aj to, či nepriberáte na váhe, nemení sa vám chuť do jedla a nenastali zmeny, ktoré by sa prejavili aj v stolici. Môže ísť aj o zníženú činnosť štítnej žľazy!

Kožné zmeny

Nezdravo vyzerajúcu tvár môžete mať aj po niekoľkých nociach „okorenených“ nespavosťou. Ak ste ale nezaspávali s neumytou tvárou a výrazne nemenili stravovacie návyky, vyrážky nemusia byť dobrým znamením. Akné u dospelých by mohlo poukazovať aj na príliš vysokú hladinu testosterónu.

Ochlpenie

Husté a lesklé vlasy sú snom každej ženy. Ak vám ale „vlasy“ začnú rásť aj na tvári, alebo vám chlpy na tele nezvyčajne zhrubnú, stmavnú (najmä na hrudi, chrbte alebo v oblasti ramien), mohlo by to indikovať aj nádor na vaječníkoch, ktorý tvorí príliš veľa androgénov. Takisto pripadá do úvahy syndróm polycystických vaječníkov (PCOS) alebo aj cystu na vaječníkoch, ktorá môže byť nezhubná.

Nepravidelná menštruácia

Rozhádzaný menštruačný cyklu môže mať takisto viacero dôvodov. Ovplyvňuje ho stres, hladina estrogénu, ale aj problémy so štítnou žľazou. Ak menštruácia vymizne úplne a žena netrpí žiadnou poruchou stravovania, môže ísť už o spomínaný syndróm polycystických vaječníkov (PCOS), ktorého charakteristickým znakom je veľmi nepravidelná alebo chýbajúca menštruácia. S touto diagnózou sa tiež spájajú problémy s hmotnosťou a netypický (alebo zvýšený) rast ochlpenia na tele. V takom prípade sa odporúča navštíviť gynekológa – ten pacientke nariadi špeciálnu úpravu stravy, cvičenia a liečbu prostredníctvom antikoncepcie.

Nočné potenie

Ak v noci vo vašej spálni nie je také teplo ako vonku na pláži pod holým nebom a vy sa neustále zobúdzate spotená, je to signál, že niečo nie je v poriadku. Potenie môže byť výsledkom zníženej hladiny estrogénu. Alebo ide o typický prejav tzv. perimenopauzy, ktorá sa u žien môže objaviť už desať rokov pred menopauzou. Sprevádza ju celý rad nepríjemných pocitov, napríklad časté zmeny nálad, únavy či návalov horúčavy. Ak sa ale chcete uistiť, že nejde o nič vážnejšie, radšej navštívte vášho lekára.  

Fotogaléria


Tagy:
hormóny znaky hormonálny výkyv

2017-09-03 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia