Známy expert o nebezpečných svalových kŕčoch: Signál, že v tele chýbajú dôležité látky

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-07-24 06:00:00

Keď vás svalový kŕč prekvapí počas noci, väčšinou pomôže trochu si ponaťahovať končatiny. Horšia situácia nastáva pri plávaní vo vode. Vtedy mnohí plavci spanikária a strata duchaprítomnosti ich môže pripraviť aj život. Kedy svalové kŕče vznikajú a ako sa im dá vyhnúť? Na to sme sa spýtali známeho slovenského odborníka, doktora Viliama Dobiáša.

 

Podľa prezidenta Slovenského Červeného kríža a vedúceho Katedry urgentnej medicíny Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave Viliama Dobiáša sa svalové kŕče najčastejšie vyskytujú u starších ľudí počas spánku, keď svaly nepracujú. Cez sklerotické zúžené cievy vtedy priteká do svalov menej krvi a ľudia sa budia na bolesť z nedostatočného prísunu kyslíka a živín do svalov.

Čítajte viac: Leto spúšťa neviditeľné, no nebezpečné ochorenie!

„Často sa kŕče svalov objavujú aj ako dôsledok prehriatia organizmu. Svalové kŕče, alebo zosilnené napätie svalov pociťované ako zvieranie (nie vyslovene bolesť), pociťujú tiež ľudia s tetániou, čo je väčšinou psychicky podmienené zrýchlené dýchanie pri skrytej fóbii alebo panickej poruche. Vedie to k zmene pomeru voľného a viazaného vápnika v krvi a k zvýšenej nervovo-svalovej dráždivosti. Prejavuje sa sťaženým dýchaním kvôli stiahnutiu svalstva hrudníka, tŕpnutím na tvári, v končekoch prstov a podobne,“ spresnil Dobiáš.

Varovanie, že v organizme chýbajú dôležité minerály

Ako však upozornil profesionálny záchranár, v pozadí všetkých prípadov sa ako jedna z príčin nachádza nedostatok draslíka a horčíka v organizme. Dôvodom deficitu je nízka konzumácia zeleniny a ovocia a zhoršené vstrebávanie minerálov kvôli množstvu tukov v potrave, pitiu kofeínových nápojov a nadbytku bielej múky v pečive.

Čo robiť, keď vás kŕč prepadne vo vode

Kŕče pri plávaní sú nebezpečné, pretože zvyknú byť príčinou utopenia. Dôvodom ich vzniku môže byť nedostatočná svalová kondícia pri nezvyklej svalovej námahe a následný nepomer medzi potrebou a prísunom kyslíka a živín vo svaloch. To sa prejaví bolesťou a kŕčmi. „Kŕč svalov spôsobí paniku, panika zvýši spotrebu kyslíka v celom tele a tiež vo svaloch, čo prehĺbi nedostatok kyslíka a zvýrazní kŕče. Kyslík začne chýbať v mozgu, srdci, dochádza k strate súdnosti, koordinácie a k ponoreniu pod hladinu,“ opísal známy odborník, ktorý pri svalových kŕčoch vo vode radí ľahnúť si na hladinu naznak a splývať bez pohybu a svalovej námahy. Keď sa nerovnováha v dodávke kyslíka upraví, človek môže pokračovať v plávaní. „Pridruženým problémom je aj plávanie po výdatnom jedle, keď je viac krvi presunutej do oblasti žalúdka a čriev a menej vo svaloch,“ upozornil Dobiáš.

Fotogaléria


Tagy:
záchranár lekár minerály Viliam Dobiáš svalové kŕče

2017-07-24 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia