Neskutočné, v akom hnuse spíme: Prečo si v horúčavách meniť posteľnú bielizeň

Nezabúdajte na pravidelné vymieňanie posteľnej bielizne!
Zdroj: thinkstok.com
2017-07-20 12:00:00

Čím je vonku teplejšie, tým viac neželaných spoločníkov nám "spríjemňujú" spánok. V horúčavách sa naša posteľ mení doslova na raj, v ktorom si užívajú rôzne baktérie a huby. Čo je najhoršie, nevedomky podporujeme ich rast a rozmnožovanie a tým ohrozujeme svoje zdravie.


Viac ako tretinu svojho života strávime v posteli. Ak nechcete z tohto miesta spraviť "botanický park" baktérií a húb, dôležitá je hygiena! Osobná hygiena je samozrejmosťou, no treba myslieť aj na čistú posteľnú bielizeň. Mnohí si ju zvyknú meniť približne raz za 3 týždne až mesiac. Chyba! Ako upozorňuje mikrobiológ z New Yorskej univerzity Philip Tierno, ak by ste sa pozreli na svoju posteľnú bielizeň pod mikroskopom, boli by ste šokovaní!

Čítajte tiež: Najkrvilačnejší hmyz na Slovensku očami zoológa: Kuklorodka vás môže cicať aj 20 minút

Čo sa nachádza v posteli?

V nedávnej štúdii, ktorá hodnotila hladinu hubovej kontaminácie v posteľnej bielizni, výskumníci zistili, že skúšobná vzorka z peria a syntetických vankúšov, ktoré boli staré 1 1/2 až 20 rokov, obsahovala až 16 druhov húb.

Ľudia prirodzene vyprodukujú zhruba vyše 90 litrov potu v posteli každý rok. Keď je vonku horúco a vlhko, sú vytvorené ideálne podmienky pre rast húb! A nie je to len mikrobioálny život, s ktorým spíme. Okrem húb a baktérií, ktoré pochádzajú z nášho potu, sleziny, kožných buniek a vaginálnych a análnych sekrétov, zdieľate posteľ aj s inými mikróbmi. Patria medzi ne mikróby zo zvieracej srsti, peľ, pôda, roztoče, prachové častice a baktérie z rozkladajúcich sa fekálií.

Keď ležíte v takejto špinavej posteľnej bielizni, vaše ústa a nos sú k mikróbom veľmi blízko a vy ich tak dýchate. Po jednom až dvoch týždňoch sa ľahko môže stať, že sa vám stiahne hrdlo, nastúpia respiračné problémy či dokonca astma.


Najkrvilačnejší hmyz na Slovensku očami zoológa: Kuklorodka vás môže cicať aj 20 minút


"Aj keď netrpíte žiadnou alergiou, môžete mať alergickú odpoveď," upozornil Tierno. "Ak sa na ulici dotknete psa, chcete si umyť ruky. Zvážte to podobne aj v prípade posteľnej bielizne. Opýtajte sa samých seba, chcem spať v takom hnuse?"

Ak sa tomu chcete vyhnúť, podľa mikrobiológa by sme mali posteľnú bielizeň meniť raz za týždeň. Potrpte si na to hlavne v lete, kedy sa teploty šplhajú vysoko nahor!

2017-07-20 12:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia