Voda z plastovej fľaše? Pohroma, z ktorej môžete ochorieť

Pitie z plastovej fľaše sa vám môže vypomstiť!
Zdroj: thinkstock.com
2017-07-11 06:00:00

Kto by sa už len zamýšľal nad takou banalitou ako je plastová fľaša plná vody? Častokrát, najmä v lete, predstavuje prvú pomoc, keď nás prepadne smäd. Je to ekologické a hlavne zdravé. Alebo nie?

Plastová fľaša naplnená vodou môže narobiť viac škôd ako úžitku, upozorňujú odborníci. Na vine je bisfenol A (bežne známy ako BPA), chemikália používanú na výrobu plastov. Táto škodlivá chemikália sa môže vylúhovať do vody a nebezpečné baktérie rýchlo rastú v trhlinách fľaše. Dôsledky na zdravie sú vážne!

Čítajte tiež: Češka ostrihala obľúbenú rastlinu, skončila v nemocnici: Podľa botanika urobila jednu chybu

"Určité chemikálie nachádzajúce sa v plastových fľašiach môžu mať vplyv na reprodukčný systém v našom tele," povedala doktorka Marilyn Glenville pre Good Housekeeping UK. "Môžu ovplyvniť ovuláciu a zvýšiť riziko hormonálnych problémov, akými sú syndróm polycystických vaječníkov, endometrióza a rakovina prsníka."

Viac baktérií ako na záchode

Aj keď bisfenol A nie je žiadnou novinkou a mnohí o jeho prítomnosti v plastových fľašiach vedia už dávno, najnovšie veda drží v rukách dôkaz o jeho škodlivosti. V štúdii, ktorú vykonali Treadmill Reviews výskumníci testovali fľaše s vodou používané športovcami jeden týždeň a zistili, že počet baktérií dosiahol v priemere viac ako 900 000 jednotiek, tvoriacich kolónie na štvorcový centimeter! To je viac ako na toaletách. Aby toho nebolo málo, 60 percent týchto baktérií bolo schopných spôsobiť chorobu.

Ako sa tomu vyhnúť?

Ak si chcete zabezpečiť pravidelný pitný režim bez akejkoľvek ujmy na zdraví, mali by ste sa vyhnúť opätovnému použitiu fliaš na jedno použitie. Namiesto toho by ste ich mali po pití zrecyklovať. Ďalšou možnosťou je investícia do plastovej fľaše bez obsahu BPA alebo do sklenenej alebo nehrdzavejúcej ocele. Nielen, že to bude mať prospech pre vaše zdravie, ale aj životné prostredie.


Neuveríte, čoho je vôbec schopný: Toto všetko sa stane vo vašom tele po tom, čo zjete melón!


2017-07-11 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia