Bežný problém, za ktorým sa môže skrývať vážna diagnóza: Hrozí rakovina i ochorenie obličiek

Suchá pokožka môže byť signálom vážnejšej choroby!
Zdroj: thinkstock.com
2017-07-22 12:00:00

Trápi vás suchá pokožka? Verte, či nie, nie ste v tom sami. Týmto problémom trpí veľa ľudí bez ohľadu na vek a pohlavie. Správne zvolenou starostlivosťou a vhodnou kozmetikou sa tohto problému dokážete zbaviť za krátky čas. O čo vlastne ide?

Suchá pokožka nedokáže udržať hydratáciu. Je zvyčajne neškodná a ľahko vyliečiteľná, ak sa o ňu vzorne staráte a správne hydratujete. Ale čo keď je stále vyprahnutá a svrbí bez ohľadu na to, koľko krému používate? Ak ste už vyskúšali všetky možné krémy, no úľava neprichádza a dokonca problémy s kožou sprevádzajú zvláštne príznaky, ktoré si neviete vysvetliť, je najvyšší čas navštíviť lekára. Môže ísť o závažne ochorenie, pri ktorých je suchá koža len jedným z príznakov, ako uvádza prevention.com

Čítajte tiež: Acai bobule ako podvod? Odvrátená strana superpotraviny!

Cukrovka

Sprievodným znakom cukrovky môže byť aj suchá pokožka. Keď sú hladiny krvného cukru chronicky vysoké, vaše telo stráca tekutinu rýchlejšie, a to vedie k dehydrovaniu pokožky. Diabetes môže tiež zasahovať do schopnosti normálne sa potiť, čím sa znižuje množstvo vlhkosti na koži. Ak tento problém nebude riešiť, suchá, popraskaná koža sa stane zraniteľnou voči baktériám, ktoré sa živia glukózou a vy budete náchylní na nebezpečné infekcie.

Samozrejme, samotná suchá koža je len zriedka známka cukrovky. Ak ste na diabetes doteraz netrpeli, ani ju nemáte diagnostikovanú v rodine, no ste neustále smädní, veľa močíte a ste hladnejší ako zvyčajne, navštívte svojho lekára, mohlo by naozaj ísť o toto ochorenie. Únava a rozmazané videnie sú tiež bežné príznakmi cukrovky.. Váš lekár ho diagnostikuje jednoduchým krvným testom.

Štítna žľaza

Štítna žľaza produkuje hormóny, ktoré udržiavajú v chode bunky tela. Keď je hladina hormónov príliš nízko (hypotyreóza, znížená funkcia štítnej žľazy), všetko ostatné v tele sa začne spomaľovať ,je vám zima, ste unavení, trpíte zápchou, priberáte a máte depresie. Hormóny štítnej žľazy majú receptory v koži a zohrávajú dôležitú úlohu pri výmene nových buniek za staré. Keď je táto výmena spomalená vplyvom nefunkčnej štítnej žľazy, pokožka môže byť suchá, drsná až šupinatá. Či trpíte touto poruchou, zistí lekár špeciálnym krvným testom. Ak vám bude hypotyreóza diagnostikovaná, budete pravdepodobne potrebovať lieky na predpis, aby sa vaša hormonálna hladina dostala do rovnováhy. Odporúčame tiež zmenu životného štýlu, jesť viac potravín s vyšším obsahom jódu, selénu a zinku.

Ochorenie obličiek

Viac ako 26 miliónov dospelých má ochorenie obličiek a väčšina z nich o tom nevie, pretože príznaky ako sú únava, ťažkosti s koncentráciou alebo spaním, veľmi časté močenie sa často pripisujú iným stavom. Keď obličky už nie sú schopné udržať správnu rovnováhu minerálov a živín vo vašej krvi, môže telo zareagovať suchou a svrbivou pokožkou. Ľudia s ochorením obličiek nemajú príznaky až do veľmi neskorých štádií, keď zlyhajú obličky alebo keď je v moči veľké množstvo bielkovín.

Jediný spôsob, ako získať istotu, že vaše obličky sú v poriadku je ísť na testy krvi a moču. Ak vás ohrozuje vysoký krvný tlak, cukrovka, v rodinnej anamnéze máte zlyhanie obličiek, alebo máte viac ako 60 rokov, je dôležité, aby ste tento test podstúpili každoročne.


Najkrvilačnejší hmyz na Slovensku očami zoológa: Kuklorodka vás môže cicať aj 20 minút


Rakovina kože

Ak máte hrubú, drsnú, šupinatú červenú škvrnu na pokožke, ktorá krváca, keď sa poškrabete, alebo udriete, môže ísť o skvamózny karcinóm. Druhá najbežnejšia forma rakoviny kože, môže tiež vyzerať ako bradavica alebo otvorená rana so zvýšeným okrajom a akoby chrastou na povrchu. Môže pretrvávať, alebo sa zahojiť, no opäť vrátiť.

Rakovina kože vzniká najmä vystavením tela ultrafialovému žiareniu a vyskytuje sa najmä na častiach, ktoré najviac vystavujeme slnku. Je ľahko liečiteľný, ale je dôležité chorobu podchytiť čo najskôr. Neskorá diagnostika môže spôsobiť deformácie tela a v niektorých prípadoch dokonca aj úmrtie. Dermatológovia tvrdia, že veľa kožných ochorení sa vylieči pomocou medikamentov a špeciálnych krémov. Ak však problémy pretrvávajú aj po nasedení liečby, treba navštíviť špecialistu.

2017-07-22 12:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia