Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Skvelý tip na výrobu vlastnej klímy: Pocit okamžitého osvieženia bez ohrozenia zdravia!

Vyrobte si vlastnú klímu, ktorá vás schladí v horúcom počasí!
Vyrobte si vlastnú klímu, ktorá vás schladí v horúcom počasí! (Zdroj: thinkstock.com)

Leto už klope na dvere. Čoraz teplejšie dni prinášajú tropické teploty, ktoré dajú zabrať nejednému z nás. Nákupné centrá, kancelárie sú zvyčajne vybavené klimatizáciami, ktoré teplý vzduch schladia. Mať ju doma, si však nemôže dovoliť každý.

Prinášame vám jeden z nápadov, ako si ochladiť vlastný príbytok. Budete sa cítiť lepšie a čo je hlavné, neutrpí vaše zdravie. 

Postup je celkom jednoduchý. Stačí, ak zoženiete 18- až 20-litrové vedro s vekom (môže byť aj vedro od farby na steny), polystyrénovú výplň, PVC rúrky, malý ventilátor a ľad. Do vedra, do ktorého vložíte polystyrén ako izoláciu, vyvŕtajte diery o priemere rúrky a vložte do ich do nich, mali by dostatočne trčať von. Potom opatrne vyrežte na veku otvor pre malý ventilátor, ktorý naň umiestnite. Ten by mal vzduch fúkať smerom do nádoby. Predtým však vložte do vedra plastovú nádobu s ľadom a zapnite ventilátor. Vaša vlastná klimatizácia je hotová. Ako uvádza autor v nižšie priloženom videu, nádobka obsahuje štyri litre ľadu a dokáže vychladiť izbu na šesť hodín. Odporúča tiež, že ak chcete  ušetriť na platení elektriny, zapojte ventilátor na solárny panel. Čo poviete? Celkom ľahké, nie?

Ak sa rozhodnete, že si vyrobíte vlastnú klimatizáciu sami, dajte pozor na to, ako bude ventilátor pripojený. Elektrika a voda nie sú veľkí kamaráti, radšej investujte do ventilátora na baterky. Dohliadnite, aby voda, ktorá sa v nádobe roztopí, nevytekala von.


Obľúbené jedlo na pretrase: Takto ovplyvňujú hranolčeky mieru úmrtnosti!


Klasické klímy môžu poškodiť ľudské zdravie

Je pravda, že domáca klimatizácia nikdy výkonnosťou nenahradí naozajstné veľké klimatizačné jednotky, no dočasne vyrieši problém s extrémnymi horúčavami. Oproti skutočným má aj tú výhodu, že neochladí vzduch až tak dramaticky. Nevýhodou veľkých jednotiek je práve veľký teplotný rozdiel v miestnosti a vonku, čo môže negatívne vplývať na zdravie človeka. Rozdiel medzi vnútornou a vonkajšou teplotou by nemal byť viac ako päť až sedem stupňov, no často to býva aj viac ako desať. To môže spôsobiť, že síce človeka príjemne schladí, no vzápätí, keď opustí miestnosť, môže skolabovať. Nesprávne nastavená teplota klímy prináša určité zdravotné riziká, ako zápaly uší, očí, močových ciest a časté prechladnutia.

Čítajte tiež: Do niekoľkých minút vám spľasne bruško: Potravina, ktorá dokáže zabrániť nafukovaniu!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9