Pohodlie, za ktoré zaplatíme nielen kilami: Takto vás môže all inclusive odrovnať na dlhé roky!

All inclusive služby vyzerajú na prvý pohľad dobre, no môžu podlomiť zdravie.
Zdroj: thinkstock.com
2017-06-26 06:00:00

Dovolenkové rezorty s all inclusive vedia poriadne rozmaznávať ľudí. Lákavé špeciality, po ktorých môžete siahnuť kedykoľvek počas dňa, pivo na pláži bez toho, aby ste sa čo i len pohli a výber sladkých dobrôt od výmyslu sveta. Následky tejto dovolenky sa však môžu výrazne podpísať na vašom zdraví a už sa ich nemusíte zbaviť.


Pri výbere dovolenky si všímame niekoľko bodov. Samotná destinácia, ako ďaleko je more od hotela, a tiež aké služby sú v ponuke. Pre mnohých je all inclusive jasnou voľbou, má ísť predsa o obdobie vytúženého odpočinku bez toho, aby sme pohli prstom. A tak si vo veľkom doprajeme leňošenie, veľa pohovy, slnka, vody a v neposlednom rade aj jedla. Veľké rezorty uspokoja každý náš chuťový výmysel, pracovníci hotela sa postarajú o deti, robia programy aj zábavu. Čo viac si priať?

Krutá daň

Aj keď si takúto dovolenku užívame, naše telo krčí o pomoc! Jedlo vyzerá tak lákavo, že chceme ochutnať všetko. Veď je to v cene! To si však vyberá svoju daň. Ľahko si môžeme podlomiť zdravie, pritom sa z toho môžeme spamätávať ešte dlho po absolvovaní dovolenky.

All inclusive dovolenku možno porovnať s výskumom profesora sociálnej psychológie Waltera Mitchela. Účastníkmi štúdie boli štvorročné deti, pred ktoré bol položený tanier so sladkou pochúťkou marshmalow. Bolo im povedané, že ho môžu zjesť, no ak by vydržali dvadsať minút, dostanú ešte jeden a potom môžu zjesť oba. Niektoré deti sladkosť ovoniavali a oblizovali ju, iné sa ju snažili nevnímať a odsúvali tanier. Ako dopadol experiment, Ukázalo sa, že pokušenie dokáže byť silnejšie ako vôľa človeka. Tie deti, ktoré marshmalow ovoniavali a ochutnávali, boj prehrali.

Tak ako pre deti bolo marshmalow veľkým pokušením, tak aj ľudia na all inclusive dovolenkách nedokážu odolať množstve jedla, ktoré majú v cene. Chuťové poháriky sú zradcami a ľahko nás môžu ovládnuť. No odborníci zdvíhajú varovný prst, že väčšinou ide o osobné problémy, ktoré si mnohí kompenzujú jedlom. Ak je človek zdravý i po psychickej stránke, dokáže si naložiť aj menšie množstvo jedla. A vedia si vybrať.

Ak by sa človek pravidelne každý deň počas dovolenky prejedal, je dosť možné, že si tieto stravovacie návyky donesie domov a bude v tom pokračovať. Aj keď nie v takej miere, môže i naďalej holdovať nezdravému životnému štýlu. Hrozí nadváha, obezita či cukrovka. Ide už o choroby, s ktorými môže človek bojovať dlhé roky. Neplaťte za pohodlie kilami navyše!

Využite dovolenku vo svoj prospech

Netreba zabúdať na to, že hotelové komplexy ponúkajú aj zdravšie alternatívy ako sú nízkotučné jogurty, množstvo ovocia, zeleniny, čistú vodu, kuracie mäso a najmä ryby. Skvelým trikom môže byť menší tanier, na ktorý si naložíte jedlo. Navyše, súčasťou all inclusive dovolenky často bývajú aj rôzne pohybové a športové aktivity. Gymnastika vo vode, zumba, joga pri mori alebo fitnesscentrá. Aj to všetko sa dá využiť. Plávanie v mori je tiež súčasťou každej dovolenky, skúste si zaplávať dlhšie a bez prestávky.

Avšak tí, ktorí už majú nejaké zdravotné problémy a trpia obezitou, by nemali chodiť na all inclusive dovolenky. Takisto by si to mali premyslieť aj ostatní s veľmi slabou vôľou alebo ak sú v redukčnom režime. Veď dnes sú už na výber nekonečné možnosti. Aj iný typ dovolenky je zárukou oddychu. 

Čítajte tiež: Odhaľte tichého zabijaka a nedajte mu šancu: Takto by mal vyzerať normálny krvný tlak podľa veku!

2017-06-26 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia