Odhaľte tichého zabijaka a nedajte mu šancu: Takto by mal vyzerať normálny krvný tlak podľa veku!

Krvný tlak sa zvyčajne zvyšuje v priebehu života od ranného detstva až po starobu.
Zdroj: thinkstock.com
2017-06-12 20:00:00

Krvný tlak sa zvyčajne zvyšuje v priebehu života od ranného detstva až po starobu. Srdce sa neustále sťahuje a povoľuje v priemere 70- až 80-krát za minútu. Keďže väčšina detí nie je ohrozená, lekári im pravdepodobne ani tlak nemerajú. Pre všetkých dospelých sa však bez ohľadu na vek považuje za normálny krvný tlak 120/80.


Určité kolísanie je úplne bežné. Býva rozdielny vo dne aj v noci, mení sa v závislosti od fyzickej aj psychickej záťaže. Ovplyvniť ho môže aj zmena teploty. Mal by sa merať v pokoji a v rovnaký čas.

Krvný tlak u detí

Krvný tlak sa mení v priebehu detstva, najnižší je u dojčiat a postupne sa zvyšuje. Ak však vaše dieťa nie je ohrozené problémami ako je ochorenie obličiek alebo cukrovka, je veľmi pravdepodobné, že pediater ho ani nebude merať. Určenie normálneho krvného tlaku u detí je totiž trochu komplikované a závisí od veľkosti a veku dieťaťa. Jedným z pravidiel, ktoré používajú lekári, že dieťa má prehypertenziu, ak má krvný tlak vyšší ako 90 percent detí podobného veku a výšky a hypertenziu, ak je vyšší ako 95 percent.

Normálny krvný tlak u dospelých

Možno to bude znieť prekvapujúco, keďže krvný tlak prirodzene stúpa s vekom, no za normálny sa považuje u všetkých dospievajúcich, dospelých a starších ľudí tlak 120/80. Prvé z týchto dvoch čísel, nazývaný aj systolický krvný tlak, označuje tlak v ramenných tepnách vo chvíli srdcového sťahu - úderu. Odráža silu s akou srdce pracuje a pumpuje krv do tepien.  Druhé číslo, diastolický krvný tlak, odráža tlak v krvných cievach, keď je srdce v pokoji, medzi kontrakciami. Jeho hodnota stúpa s pribúdajúcim vekom. Ak je jedno z týchto dvoch čísel príliš vysoké, krvný tlak sa nepovažuje za normálny.


Najväčšia chyba, ktorej sa mnohí dopúšťajú pri pití vody: Toto nerobte!


Prehypertenzia a hypertenzia

Dospelí sa považujú za pacientov s prehypertenziou, ak sú ich systolické hodnoty vyššie ako 120, ale nižšie ako 140, alebo ak ich diastolický krvný tlak je vyšší ako 80 alebo nižší ako 90. Ak máte krvný tlak vyšší ako 140/90, považujete sa to za hypertenziu. Váš lekár by vám mal odporučiť zmenu životného štýlu. Mali by ste začať pravidelne cvičiť, obmedziť pitie alkoholu, príjem soli a ak ste fajčiar, prestať s tým. V závislosti od toho aký je vysoký je váš krvný tlak, lekár zváži medikamentóznu liečbu.

Nízky krvný tlak

Hoci je to menej bežný problém ako vysoký krvný tlak, ľudia naň trpia  v každom veku. Niektorí majú prirodzene nízky krvný tlak bez toho, aby mali akékoľvek príznaky, ale u iných môže nízky systolický krvný tlak zvyčajne nižší ako 90 spôsobiť závrat alebo mdloby. Nízky krvný tlak môže spôsobiť aj dehydratácia, náhla strata krvi alebo vedľajší účinok liekov. Ak ho máte aj vy nízky, lekár vám odporučí liečbu v závislosti od príčiny.

Čo môže spôsobiť abnormálny normálny krvný tlak?

V každom veku môžu niektoré faktory viesť k momentálne vysokému tlaku krvi, dokonca aj u ľudí, ktorí ho majú za normálnych okolností normálny. Príčinou môže byť priveľa kofeínu alebo to, že ste fajčili pred meraním. Rovnako to môže spôsobiť aj stres, niektorí ľudia majú takzvaný syndróm bieleho plášťa - hneď, keď vstúpia do ordinácie. Týmto ľuďom sa odporúča merať si tlak doma, aby mali presnejšie výsledky.

Čítajte tiež: Žena pila celý rok každé ráno teplú vodu s citrónom a medom: Tu je výsledok!

2017-06-12 20:00:00  |  Text: pp   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: livestrong.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia