Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Môže nám cvičenie uškodiť? Po tomto zistení to už nebudete preháňať!

Cvičenie by malo byť súčasťou zdravého životného štýlu.
Cvičenie by malo byť súčasťou zdravého životného štýlu. (Zdroj: thinkstock.com)

V zdravom tele, zdravý duch! Pravdivé porekadlo, no má svoje „ale“. Niektorí sa snažia naplniť jeho význam snahou o nemožné. Hodiny driny strávené v posilňovni sa im môžu ľahko vymknúť spod kontroly. Množstvo pohybu je pre telo totiž rovnako škodlivé, ako jeho nedostatok!


Cvičenie by malo byť súčasťou zdravého životného štýlu u každého z nás. Predstavuje cestu, ako sa priblížiť ku krásnej postave a hlavne, k pevnému zdraviu. Ak k tomu pridáte zdravú stravu, nemohli ste spraviť nič lepšie! Ako sa ale hovorí, všetkého veľa škodí..

S cvičením by sa to nemalo preháňať

Nová štúdia upozorňuje na intenzívne cvičenie! Ak tréning trvá viac ako dve hodiny, môže viesť k črevným problémom! Tieto nepríjemné účinky môžu byť ešte horšie vtedy, ak je pohyb vykonávaný v horúcom počasí.

Tím austrálskych športových vedcov zistil, že namáhavé cvičenie môže spôsobiť poškodenie črevných buniek, čo spôsobuje krátkodobé i dlhodobé problémy s trávením. Hrozia zdravotné komplikácie, keďže toxické látky uniknú cez poškodenú gastrointestinálnu stenu do krvného obehu. Výskum publikovaný v časopise Alimentary Pharmacology & Therapeutics naznačuje, že tieto účinky môžu byť intenzívnejšie behaním alebo iným cvičením vonku, keď sa ortuť teplomera šplhá k vyšším teplotám. Dve a viac hodín cvičenia na úrovni 60% maximálnej intenzity človeka je hranicou, pri ktorej boli objavené črevné problémy, "bez ohľadu na kondíciu", ako uvádza štúdia.


Tajomstvo vzniku chorôb odhalené: Neskutočné, čo je na vine!


"Hoci existujú dôkazy o zdravotných výhodách mierneho cvičenia u pacientov so zápalovými ochoreniami čriev alebo funkčnými gastrointestinálnymi poruchami, bezpečnosť intenzívnejšieho cvičenia nebola stanovená," uviedla ďalej štúdia.

Syndróm, vyvolaný cvičením

Dr. Ricardo Costa, hlavný autor štúdie, dodal, že výskum, ktorý ponúka prehľad existujúcich štúdií na túto tému za posledných 20 rokov, potvrdil, že nadmerné cvičenie môže "kompromitovať integritu čriev a ich funkciu". Doplnil však fakt, že on a jeho tím "identifikovali niekoľko faktorov, ktoré možno kontrolovať, a určili stratégie prevencie, ktoré môžu zmierniť a potlačiť poškodenie čriev".

"Odporúča sa, aby sa počas cvičenia sledovali jednotlivci s príznakmi poruchami čreva s cieľom zistiť, čo je príčinou tohto problému."

Vedci nazvali tento stav "gastrointestinálny syndróm vyvolaný cvičením".

Športy, pri ktorých vysoké percento účastníkov uviedlo gastrointestinálne symptómy, ako je nevoľnosť, nafukovanie, pálenie záhy a kŕče, tvorili ultramaratóny - 96 percent bežcov s črevnými problémami a triatlon s 93 percentami športovcov. Títo všetci hlásili príznaky črevných problémov.

Čítajte tiež: Pite vodu s citrónom a petržlenovou vňaťou po dobu 5 dní: Pozrite sa, čo sa začne diať!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9