Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ako sa správajú nebezpečné látky v našom tele? Šokujúca reakcia chemikálií zo šampónov!

V šampónoch sa nachádzajú nebezpečné látky, vrátane aldehydov!
V šampónoch sa nachádzajú nebezpečné látky, vrátane aldehydov! (Zdroj: thinkstock.com)

Nájdeme ich v šampónoch, ktoré denne používame, v alkoholických nápojoch, ale i vo výfukových plynoch z áut. Sú nebezpečné, no ťažko sa im vyhnúť. Aldehydy sa už dlhé roky spájajú so vznikom rakoviny, no až teraz sa prišlo na to, čo robia v našom tele a ako zvyšujú riziko vzniku zákernej choroby!


Vedci zistili, ako chemické látky, nachádzajúce sa v šampónoch na vlasy či v alkohole môžu spôsobiť rakovinu! Chemikálie, známe ako aldehydy, sa vytvárajú malom množstve v ľudskom tele a nachádzajú sa v prostredí, v ktorom sa pohybujeme. Nadmerná expozícia aldehydom však spôsobuje rakovinu tým, že zabráni schopnosti tela opraviť DNA, ako zistila nová štúdia.

"Vedeli sme, že aldehydy sa spájajú s rakovinou, ale nevedeli sme doteraz, že poškodzujú proteíny v bunkách, ktoré sú dôležité na prevenciu poškodenia DNA, spôsobujúce rakovinu," povedal profesor Ashok Venkitaraman, hlavný autor štúdie z University of Cambridge.

Nie je však isté, aké množstvo chemikálii vdýchneme, ako dlho pretrvávajú vo vzduchu, isté je, že sa nachádzajú všade okolo nás. Rakovina nosa a hrdla je napr. spojená s formaldehydom, bezfarebným silno zapáchajúcim plynom, ako sa uvádza na dailymail.co.uk.


Najväčšia chyba, ktorej sa mnohí dopúšťajú pri pití vody: Toto nerobte!


Spôsobujú zníženie BRCA2 proteínu v bunkách

Štúdia, publikovaná v časopise Cell, použila geneticky upravené ľudské bunky, aby určila, ako môžu aldehydy zo znečisteného prostredia a iných zdrojov spôsobiť rakovinu. Výskumníci zistili, že chemikálie rozkladajú obranné mechanizmy v normálnych, zdravých bunkách, ktoré napomáhajú pri poškodení DNA. Profesor Venkitaraman vysvetlil, že telo má dve kópie génu BRCA2. Tento gén produkuje proteín, ktorý pomáha pri náprave poškodenia DNA. Ak toto poškodenie nie je opravené, môže sa vyvinúť do rakoviny!

Aldehydy spôsobujú zníženie BRCA2 proteínu v bunkách, čo ich oslabuje. Tí, ktorí majú v sebe chybný gén, sú viac vystavení riziku vzniku rakoviny prsníka, vaječníkov, prostaty a pankreasu.

Paul Pharoah, profesor epidemiológie rakoviny z univerzite na Cambridge uviedol, že tento fakt nemá "bezprostredné dôsledky na širokú verejnosť".

Čítajte tiež: Čo sa stane po dosiahnutí orgazmu? Zaujímavé veci, s ktorými treba počítať!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9