Tajomstvo vzniku chorôb odhalené: Neskutočné, čo je na vine!

Počet obéznych čoraz viac pribúda!
Zdroj: thinkstock.com
2017-05-31 11:30:00

Viac než dve miliardy ľudí trpia nadváhou alebo obezitou. Cukrovka zase trápi približne 347 miliónov ľudí na svete, pričom za 30 rokov sa počet chorých zdvojnásobil. Rúti sa svet do záhuby? Pozrite sa, čo to má na svedomí!

Máte nadváhu a obviňujete z toho nedostatok sebaovládania? Omyl, chybu hľadajte niekde inde. Skôr z toho viňte farmárov a lekárov. Mikrobiológ Dr. Martin Blaser, profesor internej medicíny a mikrobiológie na New York University prišiel na to, že užívanie antiobiotík je hlavnou príčinou vzniku mnohých chorôb.

Podľa neho môžu antibiotiká, ktoré konzumujeme v mäsových a mliečnych výrobkoch, za to, že je na svete čoraz viac epidémií, vrátane cukrovky, astmy, potravinových alergií, autizmu a ekzémov. Svoj podiel majú hlavne na rozšírení obezity, o ktorej sa tak posledné roky hovorí.

Ako sa to celé začalo?

Pred rokom 1946 začali armádni lekári liečbu infekcií u zranených vojakov pomocou novoobjaveného antibiotika – streptomycínu. Po vojne sa poľnohospodárski vedci snažili zistiť, či by streptomycín mohol znížiť úmrtnosť aj u kurčiat, chovaných v klietke.

Po tom, ako začali podávať vysoké dávky tohto nového lieku kurčatám, boli ohromení, čo dokázal! Nielenže sa vďaka nemu vyhli obvyklým chorobám, ale v priebehu 4 týždňov narástli dvojnásobne viac ako neliečené kurčatá. Nebolo presne jasné, prečo mali nové antibiotiká, ktorých účelom je boj s baktériami, takýto účinok. Poľnohospodári však boli nadšení. Farmárskym zvieratám podávali toto antibiotikum s vidinou vyšších výnosov, čo sa im aj nakoniec podarilo.

Používanie antibiotík dosiahlo maximum

V súčasnosti, po takmer sedemdesiatich rokov pribúda čoraz viac dôkazov o tom, že antibiotiká v mäse, mlieku a iných živočíšnych výrobkoch, ktoré jeme, robia s nami to isté čo aj s hovädzím dobytkom, ošípaným, so sliepkami a ovcami – kvôli nim sa zväčšujeme a stávame sa obéznymi! Denník Daily Mail dokonca odhalil, že dopovanie zvierat antibiotikami odvtedy nekleslo, ba práve naopak. Údajne dosiahlo svoje historické maximum a to i napriek tomu, že v roku 2006 boli v rámci EÚ zakázané zvieratá kŕmené antibiotikami!


Každý ju miluje, no nikto nevie o jej priaznivých účinkoch: Zmrzlinou na zdravie!


Čaká nás apokalypsa

Obavou je tiež to, že nadmerné užívanie antibiotík v modernej medicíne vedie k vytváraniu rezistentných baktérií. V roku 2011 podľa Svetovej zdravotníckej organizácie až 25-tisíc ľudí v Európe zomrelo na infekciu, ktorú spôsobili baktérie odolné voči antibiotikám. Dokonca minulý rok  sa objavili varovania o apokalypse, ktorá nás v budúcnosti čaká! I ten najmenší chirurgický zákrok vrátane pôrodu či iné bežné zranenia by mohli mať v budúcnosti pre ľudí fatálne následky. Celá rada baktérií sa stáva rezistentnou na mnohé antibiotiká.

Menia vývoj detí?

Dr. Blaser upozorňuje aj na to, že ak podávanie antibiotík v ranom veku urýchľuje zvyšovanie hmotnosti u farmárskych zvierat a mení ich vývoj, čo sa vlastne stane po tom, keď ich zjedia naše deti? Po vojne, konkrétne v roku 1951 sa realizoval pokus, kedy desať predčasne narodených detí v Taliansku dostali dennú dávku antibiotika – chlórtetrecyklínu, ktorý bol objavený v roku 1945 a stále sa používa na liečbu chorých teliat vo Veľkej Británii. Výsledok? Po desiatich dňoch vedci zistili, že dojčatá mali o osem percent väčšiu váhu než ostatné!

Narúšajú vnútorné prostredie v tele

Každý z nás je hostiteľom pre viac ako sto triliónov priateľských baktérií, ktoré dohromady vážia neuveriteľné 2 kg! Vedci prišli na to, že antibiotiká môžu zmeniť rovnováhu tohto vnútorného prostredia. A prečo sú antibiotiká vlastne zodpovedné za vznik cukrovky 2. typu a obezity? Údajne tým, že narúšajú vnútorné prostredie organizmu, kde sa nachádza mikrobióm – množstvo baktérií v tele, menia spôsob, akým telo spracováva cukry a tuky.

Každý z nás ich konzumuje

Podľa Dr. Blasera konzumujeme antibiotiká každý deň. Ak krútite hlavou, že vás sa to netýka, bohužiaľ, s veľkou pravdepodobnosťou ste si aj vy pochutnali na jedle plnom antibiotík. Čo je na tom najsmutnejšie, nechtiac ich podávame aj svojim deťom. Dr. Blaser upozorňuje, že dieťa, ktoré vypije dve šálky mlieka denne, prehltne asi 50 mikrogramov tetracyklínu. Aj keď to nie je veľa, mnohé deti pijú mlieko každý deň, rok čo rok! A to je už problém...

Ak sa tomu chcete vyhnúť, môžete uprednostniť biopotraviny. Farmári, ktorí ich produkujú, totiž nesmú používať antibiotiká!

Čítajte tiež: Dôvod, prečo by ste nemali vyhodiť mikrovlnku: Po tomto už nebudete veriť starému mýtu!

2017-05-31 11:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: dailymail.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia