Najväčšie omyly, ktoré vám pokazia nielen štart leta: Takto sa používajú opaľovacie krémy!

Nezabúdajte na pravidelné nanášanie opaľovacieho krému!
Zdroj: thinkstock.com
2017-05-26 06:00:00

Začínate každé leto so spálenými ramenami a chrbtom? Je na čase s tým skoncovať! Tento rok to konečne bude bez začervenanej pokožky, ktorá vás pri každom pohybe páli a štípe. Odhaľte mýty spojené s používaním opaľovacích krémov a zaistite si dostatočnú ochranu pred slnečným žiarením!


Stopercentná ochrana? Neexistuje!

Pri kúpe opaľovacieho krému takmer každý sleduje hlavne ochranný faktor (SPF). Čím vyšší, tým viac nás ochráni. Čím ďalej ideme na dovolenku, tým vyšší faktor si vyberáme s domnienkou, že nás viac ochráni. Je to ale skutočne tak? Ak ste si mysleli, že krém s päťdesiatkou ochráni pokožku dlhšie alebo dvakrát viac ako dvadsaťpäťka, mýlite sa! Ochranná funkcia krému na opaľovanie totiž nerastie ani neklesá úmerne s číslom ochranného faktoru. Napríklad prípravol s faktorom 15 ochráni pred UVB žiarením z 93 %, krém s ochranou 30 odfiltruje 97 % UVB žiarenia. Neexistuje prípravok na opaľovanie, ktorý zaistí stopercentnú ochranu pokožky proti ultrafialovému žiareniu.

Dôležité je vedieť svoj fototyp - podľa neho zistí, ako často by sa mal natierať krémom. Každá pokožka má totiž inak nastavený tzv. slnečný budík. Ak zazvoní, pokožka potrebuje ochranu zvonku. Vtedy už naše telo nedokáže odolávať UV lúčom a hrozí poškodenie kože. Fototyp zistíte podľa farby očí, farby vlasov a farby kože. Napríklad fototyp I sa môže na slnku spáliť za 10 minút.


Sto dní len na zmrzline ho úplne zmenili: Výsledok, z ktorého padnete na zadok! 


Na vodeodolné prípravky sa netreba spoliehať

Podľa mnohých stačí natrieť pokožku len raz, medzitým sa niekoľkokrát okúpať a napriek tomu budú stále chránení. Chyba! Je pravda, že ak je krém vodeodolný, skutočne ochráni pokožku pred slnečným žiarením vo vode. To však neznamená, že je rovnako účinný aj po tom! Po každom kúpaní je potrebné obnoviť ochrannú vrstvu opaľovacieho prípravku. Zapotili ste sa? Aj v tom prípade nezabúdajte na opakované natieranie pokožky krémom. Treba tiež myslieť na to, že aj trenie osuškou znižuje ochranný faktor!

Opaľovacie krémy pre deti - rovnaký obsah

Málokto vie, že medzi opaľovacími krémami pre deti a dospelých nie je žiadny rozdiel! Na ich výrobu sa používajú rovnaké suroviny a dokonca väčšinou aj v rovnakom pomere. Jediným rozdielom sú veselé obrázky zvierat a postavičiek na obaloch opaľovacích prípravkov.

Za nedostatočnú ochranu si môžete my

To, či nás daný prípravok ochráni, záleží hlavne od nás. Nejeden výskum ukázal, že dve tretiny z nás si nanesú menej opaľovacieho krému, než je odporúčané množstvo a tým sa zbytočne pripravujeme o ochranu. Informácie o správnej dávke na obaloch často chýbajú. Zapamätajte si, že 6 čajových lyžičiek, resp. 36 gramov by malo pokryť telo dospelého človek pri každom natieraní. U detí je to samozrejme menšie množstvo. Taktiež netreba zabúdať na správne načasovanie. Ideálna doba je 20 minút pred pobytom na slnku a každé dve hodiny sa natierať.

Čítajte tiež: Odborníčka na výživu vyšla s pravdou von: Cvičenie môže zastaviť spaľovanie tukov!

2017-05-26 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia