Kľúč k odhaleniu hrozby nepríjemnej choroby: Rýchly test, ktorý za pár sekúnd prezradí veľa!

Máte zhoršenú pamäť? Trénujte si ju vhodnou stravou!
Zdroj: thinkstock.com
2017-05-24 06:00:00

V priebehu okamihu budete vedieť o svojom zdravotnom stave! Podľa vedcov z University v americkom Louisville si každý môže spraviť domáci test, ktorý by mohol zistiť, či budete ohrozený ochorením mozgu.

Je nenápadná a zákerná! Dlhé roky nemusí dať o sebe vedieť, no pritom postupne poškodzuje mozog.. Preto už u mnohých pacientov niet pomoci, keďže u nich vypukla Alzheimerova choroba a lieky im boli nasadené príliš neskoro. Ako upozornila Dr. Emily Masonová z oddelenia neurologickej chirurgie, ktorá viedla výskum, je dobré preto poznať spôsob, ktorý by odhalil ochorenie včas, teda v období, kedy ešte nedochádza k výrazným zmenám v mozgu. Údajne práve kognitívne testovanie zamerané na veľmi špecifickú oblasť mozgu by mohol pomôcť!

Ako na to?

Výskumu sa zúčastnila skupina dobrovoľníkov, z ktorých jednu časť tvorili ľudia geneticky ohrození Alzheimerom a druhú časť ostatní bez tohto ohrozenia. Obe skupiny mali vykonať radu po sebe idúcich úloh, kedy im vedci ukázali štyri obrázky zobrazujúce reálne objekty z reálneho života - ľudské tváre, scenérie a nakoniec fialové postavičky. V každej jednej sérii obrázkov sa vždy jeden odlišoval od ostatných. Výsledky pri objektoch, tvárach a scenériách boli u oboch skupín porovnateľné. Iné to bolo v prípade fialových postavičiek, pri ktorých zaznamenala geneticky ohrozená skupina omnoho horšie výsledky!


Návrat k detským časom: Nezanevrite na tento horúci nápoj, má úžasné zdravotné benefity!


"Keďže sú fialové postavičky na prvý pohľad podobné, ťažko ich rozlíšiť. Pomocou tejto úlohy sme odhalili významný rozdiel medzi skupinami. Ohrozená skupina zaostávala počas celej doby výskumu za kontrolnou skupinou," povedala Dr. Masonová.

Ako dodala, chcela by v testovaní pokračovať ďalej. Ľudia by si mohli spraviť test v 40 alebo 50 rokoch a vedci by ich sledovali ďalších 10 až 20 rokov, aby zistili, u koho sa nakoniec ochorenie rozvinie a u koho nie.

Test si každý môže spraviť v pohodlí domova! Pozorne sa zadívajte na štyri fialové postavičky. Ktorá z nich sa líši od ostatných? Na konci článku nájdete odpoveď.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ak ste neuhádli alebo nevedeli odpovedať, zrejme je najvyšší čas podporiť zdravie mozgu. Dbajte na zdravú stravu s prísunom živín, ktoré prospievajú mozgu: omega-3 a omega-6 mastných kyselín, kyseliny listovej, vitamínu A, B6, B12 a E. Pohyb je taktiež skvelou prevenciou.

(Odpoveď: Postavička číslo štyri - jej rohy a rameno sú vytvarované mierne inak ako u ostatných)

Čítajte tiež: Toto je správny spôsob, ako piť vodu: Vďaka nemu sa zbavíte nafukovania a kŕčov!

Fotogaléria

2017-05-24 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: sciencedaily.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia