Pohľad do zrkadla vám ukáže pravdu: Vlasy ako signál skrytej choroby!

Podľa vlasov spoznáte chorobu!
Zdroj: profimedia.sk
2017-05-15 22:00:00

Príkladne sa staráte o svoje vlasy, navštevujte pravidelne kaderníka, používate drahé šampóny, kondicionéry, masky, i napriek tomu vaše vlasy nevyzerajú zdravo? Výskum ukazuje, že zmeny vo vzhľade, štruktúre alebo hrúbke vlasov môžu byť príznakom zdravotných problémov, ako je ochorenie štítnej žľazy, či anémia.


Keď sa nabudúce pozriete do zrkadla, pozorne si všímajte symptómy na vašich vlasoch. Môžete tak zistiť, či prebiehajúce zmeny sú príčinou nejakej choroby, alebo je za tým jednoducho genetika. Prinášame aj pár rád, ako s tým zatočiť.

Šedivé vlasy a stres

Vedeli ste, že vlasy nešedivejú len vekom, ale že postriebriť vašu hrivu môže aj stres? Dermatológovia tvrdia, že práve ten má negatívny vplyv na bunky produkujúce pigmenty. Za šedivé vlasy je zodpovedný nedostatok pigmentu - melanín vo vlasových folikuloch. Vekom čoraz viac buniek vo folikuloch odumiera a tým sa tvorí menej melanínu vo vlasových lôžkach. Jeho miesto zaplnia vzduchové bublinky a vlas, ktorý vyrastie z folikulu je čoraz svetlejší a nakoniec biely. Dôvodom skorého šedivenia môže byť aj nedostatok vitamínu B, zlá výživa, chudokrvnosť, ale aj fajčenie. Samozrejme, je to aj dedičná záležitosť.

Jemné vlasy a Cushingov syndróm

Krehké vlasy môžu byť príznakom Cushingovho syndrómu. Samozrejme, existuje mnoho ďalších špecifických príznakov tejto zriedkavej choroby spôsobenej nadmernou tvorbou kortizolu, ako mesiačikovitá tvár, vysoký krvný tlak, únava, bolesti chrbtice, psychické problémy, opuchy dolných končatín, či nadmerné ochlpenie. Jemné vlasy sú zvyčajne len sprievodným javov prepuknutého ochorenia. Problémy s príliš jemnými vlasmi by mali odznieť po nasadení liečby, respektíve operačnom zákroku.

Suché, riedke vlasy a ochorenie štítnej žľazy

Väčšina ľudí s hypotyreózovu (ochorením štítnej žľazy) zaznamenala zvýšené vypadávanie vlasov. Pri tomto ochorení štítna žľaza nefunguje efektívne, čo môže mať vplyv na vzhľad vlasov, sú príliš suché, pokožka hlavy presvitá. Sprievodnými javmi tohto ochorenia je aj únava, bolesti kĺbov a svalov, nafúknutá tvár, či prírastok hmotnosti. Vlasy by mali prestať vypadávať po nasadení liečby. Nezabúdajte na vitamíny, ktoré zastavujú padanie a podporujú rast vlasov.


Veľký omyl v stravovaní: Opačný efekt vylúčenia múky z jedálnička s hrozivým dopadom!


Vypadávanie vlasov a chudokrvnosť

Ak zbadáte na vašej kefe alebo na podlahe oveľa viac vlasov ako zvyčajne, môže to znamenať, že vaše telo má nízke zásoby železa alebo dokonca anémiu. Doplnky výživy s obsahom železa, alebo zmena stravy obsahujúca viac potravín bohatých na túto látku, vám pomôžu udržať si zdravé vlasy. Vypadávanie sa môže objaviť aj pri náhlych zmenách hladiny estrogénu najmä po pôrode, alebo po dobratí antikoncepčných tabletiek. Ide len o dočasný jav.

Riedke vlasy a nedostatok bielkovín

Proteín je nevyhnutný pre stavbu vlasov, takže ak trpíte jeho nedostatkom, môžu vám začať padať a rednúť. Všetko, čo potrebujete, je jedna dávka vysoko-bielkovinového jedla denne. Problém môže nastať u ľudí, ktorí nevedia tráviť bielkoviny, vtedy je potrebné poradiť sa s lekárom. Riedke vlasy najmä u žien sú aj genetickou záležitosťou.

Žlté šupinky a lupiny

Žlté alebo biele šupinky vo vlasoch, na ramenách a dokonca aj v obočí sú znakom seboroickej dermatitídy, bežne nazývanej lupiny. Existujú špeciálne vlasové šampóny a masti, ktoré veľmi rýchlo dokážu odstrániť tento problém. Ľudia s nimi zápasia viac v zime, ako v lete. Lupiny môžu spôsobiť aj kvasinky na pokožke hlavy, alebo jej zápal.

Poškodené vlasy

Vaše zdravotné problémy môžu byť príčinou nezdravých vlasov, no často je za tým zlá starostlivosť. Príliš silné teplo z fénov a nekvalitná farba môže spôsobiť, že vaše vlasy sú krehké, suché, lámavé, bez života. Na začiatok pomôže, keď skrátite účes a nebudete vlasy sťahovať do copu a necháte ich voľne rozpustené.

Čítajte tiež: Stačí užívať ružovú tabletku jeden týždeň a potom to príde: Dopad na zdravie za krátku dobu!

2017-05-15 22:00:00  |  Text: pp   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: everydayhealth.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia