Nečakaný dopad skoncovania s nízkotučnými výrobkami: Po tomto zistení to spravíte aj vy!

Nízkotučné výrobky nie sú vhodné na chudnutie!
Zdroj: thinkstock.com
2017-05-20 06:00:00

Leto sa blíži závratnou rýchlosťou a vy potrebujete schudnúť pár kíl? Internet je zaplavený množstvom zaručených informácií, ako zhodiť nadbytočné kilá v čo najkratšom čase. Sklameme vás, žiadne zázračné nápoje, koktejly, tabletky na chudnutie nepomáhajú.


Chce to len sebazaprenie, pevnú vôľu a veľa pohybu. Samozrejme, treba aj upraviť jedálniček a zaradiť viac zeleniny. Vsádzate na nízkotučné výrobky?  Áno, je pravdou, že slovo „light“ pritiahne pozornosť a v hlave sa vám rozbliká kontrolka, že "toto je tá správna cesta, isto schudnem". No vedeli ste, že pri nízkotučných diétach nahrádzate tuky sacharidmi a tým pravidelne zvyšujete hladinu cukru v krvi? Aby „light“  jedlá dostali typickú chuť a farbu, prifarbujú sa rôznymi škrobmi, želatínou, farbivami  a umelými prísadami. Ešte stále si myslíte, že nízkotučné je naozaj to dobré?

Pravdou je, že tuky telo potrebuje. Prišla na to aj redaktorka Jenna Autuori Dedic, ktorá prestala jesť nízkotučné jedlá a dospela k týmto záverom.

Spomienky na detstvo

Dobré jedlo a pekné spomienky idú podľa nej často ruka v ruke. Zaspomínala si na časy, keď bola dieťa a jej najkrajšie zážitky sa spájali s raňajkami u starých rodičov. Vôňa slaniny sa niesla celým domom. Priznala, že teraz, keď už má vlastnú rodinu, raňajky zriedka obsahovali slaninu a ak aj áno, tak s nízkym obsahom tuku. Po tom, čo prestala kupovať nízkotučné produkty, pripravila raňajky, aké si pamätala z detstva u starých rodičov aj s chrumkavou slaninou. Všetci boli nadmieru spokojní a dokonca ich zasýtila na dlhší čas, ako bežné raňajky, ktoré dovtedy jedávali. „Vychutnať si spoločné raňajky aj s plátkom slaniny raz za čas, stojí za to,“ odporúča Jenna.


Veľký omyl v stravovaní: Opačný efekt vylúčenia múky z jedálnička s hrozivým dopadom!


Uspokojila svoje chúťky, aj keď jedla menej

Jenna priznala, že po celé roky, keď mala chuť na zmrzlinu, kupovala „zdravé nízkotučné verzie“. Aby však zamaskovala jej nevýraznú chuť, pridávala si na ňu rôzne prísady a topingy, čo samozrejme zdvojnásobilo príjem kalórií. Keď prestala s nízkotučnými jedlami, vzala dcéru na normálnu zmrzlinu a dopriala si ju aj ona. Ako povedala, dala si len jeden kopček, ktorý si vychutnala a viac jej telo nepýtalo.

V priebehu dňa prijala menej kalórií

Jenna začala počítať kalórie. Ako sama povedala, v minulosti, keď zjedla na raňajky light jogurt, ktorý obsahoval len 100 kalórií, bola hladná oveľa skôr, ako bol čas na ďalšie jedlo. Zvyčajne to končilo druhými raňajkami a jej kalorický príjem predpoludním bol okolo 300 a viac kalórií. Keď začala raňajkovať grécky biely jogurt so 190 kalóriami a pridala nejaké bobuľové ovocie a tekvicové semienka, zasýtilo ju to oveľa viac a hlad nepocítila až do obeda. Ak aj medzi hlavnými chodmi prišli na ňu mlsné chúťky, dala si za hrsť mandlí.

Po dvoch mesiacoch, ako zmenila svoje stravovacie návyky, priznáva, že bola vystrašená z toho, že bude jesť viac tuku, no zbytočne panikárila.

„Pravdou je, že tuk je živina, ktorú vaše telo skutočne potrebuje pre rast buniek, vstrebávanie živín a energiu,“ hovorí Jenna.

Ako dodala, cíti sa oveľa spokojnejšie, zdravšie a aj hmotnosť klesla.

Čítajte tiež: Rýchle triky, ako zvýšiť energiu do niekoľkých sekúnd: Dajte zbohom klipkajúcim očným viečkam!

2017-05-20 06:00:00  |  Text: pp   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: prevention.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia