Používate pri pečení stále alobal? O tomto by ste mali vedieť!

Alobal by sa nemal používať často pri pečení!
Zdroj: thinkstock.com
2017-05-05 06:00:00

Alobal sa behom posledných rokov stal súčasťou snáď každej kuchyne. Okrem pečenia, či varenia sa používa aj na predĺženie trvanlivosti jedla - zabalí sa do fólie a uchováva v chladničke. Jednoduché a praktické.

Okrem varenia sa používa aj v kozmetike a niektorí alternatívni lekári ho používajú pri liečení chronických bolestí, či rán. Vedci sa už roky zaoberajú otázkou, či je pre ľudský organizmus nebezpečný, alebo nie.

Aké zdravotné riziká hrozia?

Varenie a pečenie s hliníkovou fóliou je rýchle, pohodlné, v podstate aj čisté, nezašpiníte pri tom veľa riadu, no podľa vedcov prináša aj zdravotné riziká. Keďže hliník sa prirodzene nachádza aj v potravinách, existujú limity, ktoré by sa nemali prekročiť. Poznatky Svetovej zdravotníckej organizácie hovoria o tom, že ľudia sú schopní efektívne vylučovať malé množstvo hliníka. Podľa nich sa ho však do ľudského tela dostane omnoho viac, ako je prípustné a zdravé. Myslíte si, že keď grilujete rybu, mäso, zeleninu na grile a obalíte ju pred tým do alobalu, že pripravujete zdravé jedlo? Nie tak úplne.

„Neuvedomujete si totiž, že do vášho jedla sa uvoľní hliník a to môže byť pre zdravie nebezpečné,“ tvrdí profesorka chémie Ghad Bassioni.


Ako spať, keď máte bolesti? Takto vyzerá správna spánková poloha pri zdravotných problémoch!


Dlhodobé zvýšenie množstva prijímaného hliníka do tela môže spôsobiť rôzne zdravotné problémy. U pacientov s Alzheimerom vedci objavili prítomnosť veľkého množstva hliníka v mozgových bunkách. V ohrození sú aj ľudia, ktorí trpia problémami s obličkami, hliník sa usadzuje aj v kostiach.

Štúdia zverejnená v Medzinárodnom časopise elektrochemických vied z roku 2012 skúmala množstvo hliníka, ktoré sa vylučuje do potravín pripravených vo fólii. Množstvo sa menilo na základe faktorov, ako je teplota a kyslosť potraviny. Dospeli k záveru, že čím vyššia teplota, tým sa uvoľní viac hliníka do potraviny. Únik je ešte vyšší, keď sa k jedlu pridajú kyslé prísady, ako napríklad plátky citrónu. Dokonca uvoľňovanie môže zvýšiť aj obsah soli v jedle.

Preč s alobalom? 

Stále platí, všetko s mierou. Pre zachovanie zdravia a bezpečného zaobchádzania s potravinami sa odporúča alobal používať iba v studenej kuchyni. Pečenia a grilovania sa zriecť nemusíte. Stačí, ak alobal vymeníte za zdravšie nádoby a pomôcky. Na grilovanie zeleniny môžete využiť grilovacie rošty, tácky, či košík z nehrdzavejúcej ocele alebo opakovane použiteľné dlhé špajdle. Na pečenie zeleniny v rúre je vhodná sklenená nádoba, na zemiaky použite nerezovú tácku. Počuli ste už o pečení v banánových listoch? Za vyskúšanie to určite stojí.

Čítajte tiež: Unikátna liečebná metóda, o ktorej nikto nevie: Zbavte sa bolestí vďaka alobalu!

2017-05-05 06:00:00  |  Text: pp   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: rd.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia