Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Desivé signály, ktoré vám prezradí zrak: Osem chorôb, ktoré vyčítate z očí!

Z očí vyčítate mnoho chorôb!
Z očí vyčítate mnoho chorôb! (Zdroj: thinkstock.com)

Nie nadarmo sa hovorí, že oči sú okno do duše. A nielen do duše, ale aj do zdravia. Niektoré ochorenia môžeme spozorovať aj vo svojich očiach. Viete, ktoré to sú?

1. Infekcia

Nosíte namiesto okuliarov kontaktné šošovky? Pozor na rohovku. Ak sa na očnej rohovke objavia biele škvrny, pravdepodobne máte v oku infekciu a musíte navštíviť lekára. Infekciu si však nemusíte privodiť len kontaktnými šošovkami. Základným pravidlom pre zdravé oko je nedotýkať sa oka ani jeho okolia špinavými rukami.

2. Stres

Stres sa na nás prejavuje rôznymi spôsobmi a jedným z nich je aj tikanie v oku. Nie je to života ohrozujúci stav, no je to častý syndróm, keď sa nám naše telo snaží povedať, že potrebuje oddych.

3. Cukrovka

Ak máte v poslednom čase pocit, že vidíte rozmazane, možno potrebujete okuliare. Tak či tak, neodkladajte návštevu lekára, okrem poruchy zraku môžete trpieť aj inými vážnymi ochoreniami, napríklad cukrovkou. Podľa štatistiky z roku 2014 až 73 percent pacientov liečiacich sa na cukrovku malo problém s rozmazaným videním. Ak však budete príznaky ignorovať, hrozí vám slepota! Práve diabetická retinopatia je jednou z piatich najčastejších príčin slepoty na svete.


Sú populárne kolové nápoje jedovaté? Po tomto už s nimi nadobro skončíte!


4. Vysoký cholesterol

Objavil sa okolo vašej rohovky biely kruh? Sfarbenie šošovky môže byť síce len prejavom starnutia, no často je to aj príznak vysokého cholesterolu, ktorý môže viesť ku kardiovaskulárnym ochoreniam.

5. Alergia

Svrbenie, pálenie, slzenie či začervenanie očí, to sú nepríjemné príznaky alergie, ktoré alergikov postihujú najmä na jar. Pri správnej liečbe alergie sa otravných príznakov rýchlo zbavíte. Návštevu lekára však určite nevynechajte. Začervenanie očí môže znamenať aj zápal spojiviek.

6. Poruchy štítnej žľazy

Opuch viečok, vystúpenie očí, slzenie či pocit cudzieho telesa v oku. To všetko môžu byť príznaky porúch štítnej žľazy. Medzi ďalšie, menej časté, príznaky patrí svetloplachosť či dvojité videnie.

7. Skleróza multiplex

Skleróza multiplex je závažné ochorenie centrálneho nervového systému s porušeným prenosom nervového vzruchu a s postihnutím pohyblivosti končatín či svalovej sily. Medzí najčastejšie príznaky patrí svalová slabosť, tŕpnutie končatín, problémy s rovnováhou a zahmlené či dvojité videnie.

8. Poškodenie sietnice

Možno sa aj vám občas stane, že vidíte pred okom malé čierne bodky či iné tvary, ktoré nie a nie zmiznúť. Väčšinou ich spôsobuje starnutie oka a zmeny v sklovci a nejde o žiadne závažné ochorenie. V niektorých prípadoch však čierne bodky pred okom môžu naznačovať vážnejšie problémy, napríklad poruchy sietnice. Ak tento jav sprevádza aj iskrenie v oku či tzv. zatiahnutie tmavej opony pred okom, vyhľadajte lekára.

Čítajte tiež: Štyri prírodné liečivá, ktoré vás môžu zmiasť: V skutočnosti sú škodlivé!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9