Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Viac ako trom miliónom ľudí ročne sa zmení trápenie: Koniec chronickej nádche a chrípke!

Bude prechladnutie už minulosťou?
Bude prechladnutie už minulosťou? (Zdroj: thinkstock.com)

Vedeli ste, že vitamín D môže byť silnou zbraňou v boji s vírusovými infekciami ako je chrípka, či nachladnutie? Vyplýva to zo štúdie, podľa ktorej jeho konzumácia aspoň raz za týždeň znižuje riziko ochorenia až o 50 percent u ľudí náchylných na infekciu dýchacích ciest.


Každý rok, 70 percent britskej populácie trpí aspoň raz chrípkou, kašľom alebo prechladnutím, z toho je 300 tisíc ľudí musí byť hospitalizovaných a 35 tisíc na ochorenie zomrie! Celkovo až 3,25 milióna ľudí ročne trpí chronickou nádchou a chrípkou! Smutná štatistika, no realita..

Vitamín D ako liek

Počas jari a leta prijímame dostatok vitamínu D priamo od najlepšieho zdroja – slnka. No v jesenných a zimných mesiacoch je ho potrebné dostať do tela stravou, ktorú konzumujeme. Najlepším zdrojom vitamínu D sú živočíšne potraviny, ako pečeň, vajcia, červené mäso a tučné ryby. Je tu aj možnosť doplniť ho vitamínovými doplnkami z lekární.


Čo spravia mliečne výrobky s vašou postavou? Takto v skutočnosti vplývajú na chudnutie!


Vitamín D má mnoho zdravotných výhod. Jeho konzumácia sa odporúča ľudom, ktorým rednú kosti, pacientom s ochorením obličiek, či pečene. Má antidepresívne účinky a ako sme spomenuli chráni proti nachladnutiu a chrípke. Jeho nedostatok spôsobuje zhoršenie vstrebávanie vápnika.

Zachráni pred respiračnými infekciami

Štúdie British Medical Journal sa zúčastnilo vyše 11 tisíc ľudí zo 14 krajín. Podľa vedúceho výskumu profesora Adriana Martineaua, štúdia priniesol prvé definitívne dôkazy, že vitamín D naozaj chrániť proti respiračným infekciám. Ako dodal, nedá sa však očakávať, že všetci teraz začnú brať lieky s vitamínom D. Jeho tím teraz plánuje študovať výhody obohatenia potravín vitamínom D. Hovorca zdravotníctva uviedol, že vláda v tejto otázke zostáva otvorená, ak by sa poznatky výskumu potvrdili. V krajinách ako je USA, Austrália, Canada, Švédsko, Fínsko sa vitamín D pridáva napríklad do mlieka a chleba.

Čítajte tiež: Sú populárne kolové nápoje jedovaté? Po tomto už s nimi nadobro skončíte!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9