Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zistenie, ktoré mení úplne všetko: Je prevencia proti smrteľnej chorobe nanič?!

Zdravá strava sa stále považuje za skvelú prevenciu proti chorobám.
Zdravá strava sa stále považuje za skvelú prevenciu proti chorobám. (Zdroj: thinkstock.com)

Koľko sme sa toho napočúvali! Nefajčiť, nepiť alkohol, všetko len preto, aby sme sa vyhli rakovine. Vedeckou pôdou však nedávno otriaslo zistenie, že prevencia proti rakovine je vo väčšine prípadov takmer úplne zbytočná – o tom, či dostaneme rakovinu práve my, rozhoduje údajne často obyčajná náhoda!

 

Môžete robiť všetko správne. Nepiť alkohol, nefajčiť, neponocovať, eliminovať vo svojom živote stres, mať pravidelný spánok, športovať každý deň, chodiť pravidelne do prírody, jesť veľa čerstvej domácej zeleniny a ovocia, vyhýbať sa éčkam, strážiť si cholesterol či neopaľovať sa na slnku a chodiť na všetky preventívne kontroly k lekárom. I napriek tomu môžete dostať rakovinu. Ako je to možné?

Nové zistenia vyvrátili všetko, čomu sme doteraz verili

Vedci v nedávnej štúdii zverejnili výskum, v ktorom zisťovali, do akej miery je rozvinutie rakoviny dielom prostredia, v ktorom žijeme, životného štýlu, genetiky a podobne. Zistili, že až v šokujúcich 60 percentách prípadov rakoviny ide o náhodu, na ktorú nemá vplyv ani zdravý životný štýl či celoživotná prevencia. Počas výskumu analyzovali zdravotné záznamy 4,8 miliardy obyvateľov zo 69 krajín. Výsledky zverejnil magazín Science.

Vyskytuje sa vo vašej rodine rakoviny a bojíte sa nebezpečnej rodinnej anamnézy? Podľa spomínaného výskumu je len 5% prípadov rakoviny spôsobených genetikou a 29 % percent ovplyvňuje prostredie, v ktorom žijeme. Autori štúdie, Dr. Bert Vogelstein a Cristian Tomasetti, ďalej tvrdia, že o tom, či sa v našom tele rozvinú rakovinové bunky, najčastejšie rozhodujú náhodné chybné mutácie v pri delení buniek.


Legendárna hra mení našu mozgovú činnosť: Tetris má rovnaký účinok ako lekársky zákrok!


Zdravý životný štýl je stále dôležitý

V prvom rade je však potrebné si uvedomiť, že rakovinu nespôsobí jediná zlá mutácia. Na rozvinutie rakoviny sú väčšinou potrebné tri chybné mutácie. Zistenie vedcov teda rozhodne nemá viesť k demotivácii populácie viesť zdravý životný štýl. Odborníci tvrdia, že zachovanie zdravých návykov nás predsa len môže pred rakovinou ochrániť. Stále platí, že u pravidelného fajčiara existuje vyššie riziko, že sa v ňom rozvinie rakovina než u nefajčiara. Ak v organizme nastanú dve chybné mutácie, spôsobené napríklad spomínanou náhodou, ešte stále je potrebná tretia. Fajčenie, obezita, stres, to všetko môže mať výrazný vplyv pri delení buniek.

Autori štúdie naďalej odporúčajú dodržiavať všetky odporúčania, ktoré sa v otázke prevencie rakoviny propagujú. Zároveň vysvetľujú, že cieľom ich výskumu nebolo vystrašiť ľudí. Naopak, mal priniesť nové svetlo do oblasti diagnostiky rakoviny a upokojiť tých, ktorí sa trebárs boja nepriaznivej rodinnej anamnézy. Vedci dúfajú aj v to, že ich výskum pomôže ľuďom, ktorí celý život zasvätili zdravému životnému štýlu, a napriek tomu im bola diagnostikovaná rakovina.

Čítajte tiež: Čo spravia mliečne výrobky s vašou postavou? Takto v skutočnosti vplývajú na chudnutie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9