Revolúcia v chudnutí? Relax v horúcej vani spaľuje kalórie!

Horúci kúpeľ človeka nielen upokojí a zrelaxuje, ale poskytne mu oveľa viac zdravotných výhod!
Zdroj: profimedia.sk
2017-04-04 11:40:00

Nemusíte pohnúť ani prstom a schudnete! Ako vo sne, no vedci zdôrazňujú, že je to skutočne tak. Stačí si len napustiť vaňu horúcou vodou, ponoriť sa do nej a oddychovať. Príjemným plusom bude spaľovanie kalórií? Že by sme tu mali nový revolučný spôsob ako sa dopracovať k štíhlej postave?


Vyzerá to príliš skvelo, aby to bola pravda... Alebo? Odborníci z Loughborough University v Anglicku prisahajú na zdravotný účinok horúceho kúpeľa na ľudské zdravie. Štrnástich mužov umiestnili na hodinu do 40-stupňovej vody, neskôr ich nechali hodinu bicyklovať. Pri oboch činnostiach sledovali výskumníci množstvo kalórií, ktoré spálili a tiež hladinu cukru v krvi ešte 24 hodín po výkone.

Výsledky boli pozoruhodné! Aj keď väčší výdaj im pochopiteľne zabezpečilo hodinové bicyklovanie, kalórie spálili aj pri kúpaní v horúcej vode. Muži pri tejto relaxačnej činnosti spálili až 140 kalórií, čo možno porovnať s polhodinovou prechádzkou! Hladina cukru v krvi bola podobná pri oboch aktivitách.

Pre ľudí s cukrovkou 2. typu

Že by na tom niečo mohlo byť svedčí ďalšia štúdia, ktorá prišla na zdravotné výhody horúceho kúpeľa už pred dvoma rokmi. Vtedy fínski vedci zistili, že pasívne zahrievanie tela vo vode zvyšuje úroveň oxidu dusnatého, ktorý rozťahuje cievy a znižuje tlak krvi. Tento fakt by mohol byť užitočný pre ľudí s cukrovkou 2. typu, ktorí majú problém s dostatkom oxidu dusnatého v tele. Horúci kúpeľ by im mohol pomôcť pri cirkulácii krvi.


Veľká chyba pri konzumácii avokáda: Takto sa zbytočne pripravujete o veľa!


Dokonca aj vedci z Medical Centre v Colorade zdôrazňujú pozitívny účinok horúceho kúpeľa u diabetických pacientov. Po troch týždňoch sa im upravila hmotnosť, hladina cukru v krvi a taktiež sa im znížila závislosť na dávkach inzulínu.

Na vine sú proteíny

Ide o nový trend v chudnutí? Podľa Jennifer Widerovej, M.D. ide o zaujímavé výsledky štúdií, ktoré sa zameriavajú na tzv. pasívne zahrievanie tela. Odborníčka však upozorňuje, že je potrebný ešte ďalší výskum. Štúdie ukazujú na prítomnosť tzv. tepelných šokových proteínov, ktoré produkujú naše bunky ako reakciu na stresujúce podmienky. Ich hladina môže byť zvýšená pri cvičení i pri pasívnom zahrievaní, rovnako ako aj pri saunovaní a v horúcom kúpeli.

"Tieto proteíny môžu dať do normy hladinu krvného cukru," povedala Widerová.

Ak sa stále rozhodujete medzi horúcim kúpeľom a cvičením, stále je lepšie vybrať si druhú možnosť.

"Aj keby aj budúce štúdie podporili zdravotné výhody pasívneho zahrievania, nič nenahradí  benefity pravidelného cvičenia," povedala odborníčka.

Samozrejme, horúci kúpeľ si neodopierajte. Aspoň si poriadne oddýchnete a spálite ďalšie kalórie...

Čítajte tiež: Môžeme zo sprchy ochorieť?

2017-04-04 11:40:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: womenshealthmag.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia