Znižuje prietok krvi, ničí kĺby a... : Devastačný účinok módneho trendu, ktorý je horší ako si myslíte!

Na prvý pohľad módny trend, v skutočnosti však ničiteľ zdravia!
Zdroj: Thinstock.com
2017-03-21 11:30:00

Vysoké podpätky, úzke rifle, kabáty s huňatou kapucňou, veľké kabelky prevesené cez predlaktie sú síce sexi a cool, no môžu vám spôsobiť závažné zdravotné problémy. Milujete módu, obliekate sa podľa najnovších trendov, no často vás pobolieva chrbtica, krk, či kĺby? Príčinou môže byť vaše oblečenie a doplnky.


Podľa zistení britskej chiropraktickej asociácie takmer tri štvrtiny žien už zažilo bolesti chrbtice. Príčinou môže byť aj módne oblečenie, vrátane topánok na vysokom podpätku, nosenie nadrozmerných tašiek, či ťažkých šperkov. Tieto módne trendy môžu poškodiť vaše svaly aj kĺby. Z prieskumu vyplynulo, že až 73 percent opýtaných zo vzorky viac ako 2000 žien malo bolesti chrbtice. Zarážajúce bolo zistenie, že viac ako štvrtina z nich uviedla, že si uvedomuje, že ich oblečenie ovplyvňuje držanie tela a má na svedomí bolesti chrbta a krku, no nebrali to do úvahy pri výbere toho, čo na seba.

Móda, ktorá bolí

Nosenie veľmi tesných riflí obmedzuje vašu pohyblivosť a zaťažuje iné svaly ako bežne používate. Tie sa snažia kompenzovať zmeny v držaní tela. Ak sa jedna z pohyblivých častí tela nehýbe ako má, spôsobuje to tlak na iné miesta. Tesné oblečenie ovplyvňuje negatívne najmä strednú časť tela a zaťažuje chrbticu v tejto oblasti. Rovnako znižuje prietok krvi. Úzke rifle, sťahujú pás, boky, stehná aj lýtka, čo obmedzuje normálnu chôdzu a vytvára neprimeraný tlak na kĺby.


Obnoví bunky v tele už za 72 hodín: Skvelý jarný detox na prečistenie pečene a chudnutie!


Ženy na vysokých podpätkoch sú síce sexi, no ich nohy a chrbtica trpia. Dlhodobé nosenie ihličiek spôsobuje skracovanie lýtkových svalov, bolesti kolien, opotrebujú sa kĺby, poklesne klenba, vznikajú mozole na chodidlách, krivia sa prsty, tuhne krčná chrbtica, či bolí hlava. Čím je opätok vyšší, zvyšuje sa aj tlak na spodnú časť chodila, ktorá nesie veľkú časť telesnej hmotnosti.

Ťažké šály, huňaté kapucne, veľké kabelky taktiež obmedzujú váš pohybový aparát. Výrazne doplnky sú síce módne, no ich nosenie môže mať následky. Svaly, šľachy a krčná chrbtica trpia, v hornej časti tela vzniká napätie aj tlak. Môžu vás potrápiť aj bolesti hlavy. Ak ste milovníčkou obrovských tašiek, zvážte jej obsah a pri nosení plecia striedajte.

Rada chiropraktikov

Noste oblečenie, ktoré vám umožní voľnejší pohyb. Podpätky čo najmenej, do práce, na nákup môžete predsa prejsť aj v teniskách. Ak už musíte nosiť vysoké podpätky, striedajte ich výšku a hlavne dbajte na klenbu topánky, pretože aj obľúbené balerínky s rovnou vložkou negatívne pôsobia na chodidlá. Zbavte sa veľkých šperkov a doplnkov. Ak už máte veľkú kabelku, nenoste ju zavesenú v ohybe predlaktia, radšej ramená striedajte. Najlepšie však urobíte, ak ju ponesiete zavesenú cez telo (crossbody).

Čítajte tiež: Nebezpečná látka v bežných potravinách: Skrytá hrozba, o ktorej sa málo hovorí!

2017-03-21 11:30:00  |  Text: pp   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: independent.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia