Optimálne načasovanie hygieny: V túto hodinu by sme sa mali v skutočnosti sprchovať!

Dajte prednosť sprche vo večerných hodinách!
Zdroj: thinkstock.com
2017-03-14 06:00:00

O škodlivosti sprchovania na pokožku nás už dermatológovia niekoľkokrát upozorňovali a zdôraznili potrebu hygieny párkrát za týždeň. Keď sa už dostaneme do sprchy, kedy by to malo byť? Je totiž presná hodina, kedy by sme mali zo seba zmyť všetky nečistoty a ktorá je celkovo pre ľudský organizmus najideálnejšia!


Sprcha je alfou a omegou hygieny u každého z nás. Nikto by bez nej nevydržal viac ako týždeň.. Po nej sa cítime skvelo, sviežo, zahreje nás a poskytne relax po dlhom náročnom dni. Niektorí uprednostňujú sprchu ako ranné prebudenie pred prácou, iní na ňu nedajú dopustiť vo večerným hodinách. Tak či tak, odborníci sa zhodujú na jednom. Pod sprchu by sme nemali ísť viac ako raz denne, a to i v prípade, ak sú vonku horúčavy. Taktiež neodporúčajú každodenné sprchovanie, ktoré zbaví pokožku prirodzených olejov. Výsledkom sú tak nepríjemné šupiny, ktoré signalizujú vysušenú pokožku na tele. Ak sa budete sprchovať párkrát za týždeň (2-3-krát), nemôžete spraviť pre seba nič lepšie!


Varovanie napísané v tvári: Priveľa alkoholu spoznáte na svojom vzhľade!


Kedy pred spaním?

Viaceré štúdie preukázali, že spŕška vody môže prebudiť našu myseľ a podporiť tvorivosť v ranných hodinách. Podľa Dr. Dianny Augelli z Centra spánkovej medicíny z New Yorku zase večerné sprchovanie prispeje k zvýšenému odpočinku, takže ľahšie zaspíte. Máme dať prednosť rannej alebo večernej sprche? Ako hovorí odborníčka, kľúčom je správne načasovanie.

"Ak sa ochladíte teplou sprchou na konci dňa, vaše telo tak dostane signál, že by ste sa mali za chvíľu uložiť do postele," tvrdí Dr. Augelli.

Kedy je však optimálny čas na hygienu? Osprchujte sa približne deväťdesiat minút pred tým, než pôjdete spať. Do tej doby sa vaše telo riadi tzv. cirkadiánnymi rytmami, čím signalizuje, kedy sa cíti v strehu a naopak kedy prichádza ospalosť. Hneď po teplej sprche sa zahrejete, budete spočiatku čulejší a aktívnejší, no postupne, ako bude plynúť čas, nastane ochladzovací proces, prídu pocity odpočinku a vy sa budete cítiť čoraz lepšie. Ak zvyknete chodievať spať o jedenástej v noci, naplánujte si dôkladnú hygienu tela o poldesiatej večer.

Čítajte tiež: Prečo by sme mali robiť strečing? Po tomto zistení nedáte naň dospustiť!

2017-03-14 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: womenshealthmag.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia