Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prečo by sme mali robiť strečing? Po tomto zistení nedáte naň dospustiť!

Strečing je zdravý, robte ho každý deň!
Strečing je zdravý, robte ho každý deň! (Zdroj: thinkstock.com)

Strečing je cvičebná metóda, ktorá slúži na zlepšenie pohyblivosti jednotlivých kĺbov a k natiahnutiu skrátených svalov. Ide o fyzickú aktivitu, pri ktorej sa cielene naťahuje svalstvo na jeho maximum. Tým sa zvyšuje jeho elasticita, sval sa cíti pohodlne a telo nič nebolí.

Strečing by mal byť samozrejmosťou pred každým cvičením, aj po ňom. Dokonca sa odporúča aj ľuďom so sedavým zamestnaním. Len pár minút natiahnutia sa, pomôže od bolestí krčnej chrbtice a natiahne skrátené svaly a šľachy.

Blogerka Lisa Cain už po piatich dňoch ranného strečingu pocítila zmeny. Po zobudení, sa cítila stuhnutá, sem tam ju niečo pobolievalo. I napriek tomu, že cvičila jogu dvakrát do týždňa, nedokázala sa dotknúť dlaňami zeme. Inšpirovala sa preto svojim psom, ktorý sa každé ráno poriadne ponaťahuje a hneď má veľa energie. Rozhodla sa, že každé ráno bude strečovať, aby sa jej čo najskôr podaril tento cvik.

Podľa nej bol prvý deň cvičenia ťažký, svalom sa totiž nepáčilo, čo s nimi robí. Preto začala veľmi opatrne. Precvičovala tri jogové pozície. Prvou bol dole hladiaci pes. Za nim nasledovala poloha mačky a kravy. Po treťom dni cítila prvé drobné zmeny a príliv energie. Keď schádzala po schodoch, už nebola taká  stuhnutá ako predchádzajúce dni. Na piaty deň jej už telo samé pripomenulo, čo má urobiť. Za taký krátky čas si už zvyklo a berie strečing ako denný rituál. Keďže má doma psa a ten sa ráno naťahuje, robí tak už aj ona automaticky a jej dlane sa pomaličky približujú ku chodidlám.


Stačí jediný pohľad do zrkadla: Signály, ktoré predpovedajú zmeny v tele!


Ako strečovať?

Pozícia dole pozerajúci pes

Pri tejto póze sa ruky a chodidlá dotýkajú podložky, hlava je zvesená a uvoľnená, zadok smeruje dohora čo najvyššie. Týmto cvikom dôkladne natiahnete oblasť nôh, chodidiel, ramien aj chrbta.

Poloha mačky

Z prvej pózy prejdite do polohy mačky. Dlane sú pod ramenami a kolená pod bedrovými kĺbmi. S nádychom otvorte hrudník, prehnite chrbát a vyťahujte sa. S výdychom zaguľaťte chrbát. Opakujte niekoľkokrát po sebe. Odbúrate bolesti chrbta, otvoríte hrudník, posilníte brušné svalstvo, uvoľníte napätie.

Pozícia kravy

Kľaknite si a ľavú nohu prekrížte cez pravú. S výdychom postupne sadajte dozadu medzi päty a chodidlá smerujte čo najbližšie k telu. Kolená by mali ostať spojené nad sebou. Pravá ruka je zdvihnutá, pokrčená v lakti a smeruje okolo hlavy na chrbát, ľavá smeruje zdola na chrbát. Ruky k sebe smerujú a dotknú sa. Posilníte kĺby prstov a zápästí, zvýšite pohyblivosť ramenných a bedrových kĺbov, posilníte hrudné a chrbtové svalstvo.

Čítajte tiež: Nechutná terapia ako cesta k zdravej a čistej pleti? Takto dopadla žena po smradľavej kúre!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9