Nebezpečná látka v bežných potravinách: Skrytá hrozba, o ktorej sa málo hovorí!

Pozor na sladkosti, v ktorých sa nachádza nebezpečná látka!
Zdroj: thinkstock.com
2017-03-20 06:00:00

Dáme vám hádanku. Je to voľným okom neviditeľné, nachádza sa to v takmer každej sladkosti pre deti, Európskou úniou je táto látka zatiaľ povolená, ale podľa nových výskumov môže spôsobovať rakovinu hrubého čreva. Čo je to? Oxid titaničitý, alebo inak E171!


A zase tie „éčka“! Dnes už ťažko nájdete na pultoch v obchodoch potravinu bez prídavnej látky. Cieľom aditív je podporiť kvalitu potravín, ich trvanlivosť a zdravotnú neškodnosť. Kým niektoré prídavné látky sú prírodné a nie sú zdraviu škodlivé, iné sa zas považujú za nebezpečné a môžu spôsobovať alergia či iné vážnejšie ťažkosti. Čierna listina éčok sa rýchlo napĺňa novými E-jedmi a Európska únia má čo robiť, aby stíhala vydávať nové a nové ustanovenia týkajúce sa používania konkrétnych látok.

Oxid titaničitý

Že vám názov nič nehovorí? Nemusí, našli by ste ho však v zložení žuvačiek, cukríkov či zubnej pasty. V potravinárstve sa označuje ako E171. Ide o nerozpustné biele farbivo, ktoré sa vyskytuje v mineráloch. Vyrába sa však rafináciou zo zásob podzemnej rudy. Až donedávna sa používanie oxidu titaničitého považovalo za bezpečné. Na vedeckej pôde sa však objavuje stále viac výskumov, ktoré poukazujú na škodlivosť E171. 

Spôsobuje E171 rakovinu?

Výskumníci z francúzskeho Národného inštitútu pre poľnohospodársky výskum podávali laboratórnym myšiak dávky látky E171 rozpustené vo vode. Na základe pozorovaní zistili, že chronické požívanie tejto látke spôsobilo nárast nádorových buniek rakoviny hrubého čreva až u 40% myší. Podľa nich nanočastice oxidu titaničitého narušujú bunkové štruktúry v črevách, v dôsledku čoho má organizmus oslabenú imunitu a je náchylnejší na rôzne infekcie.


Koniec s rátaním kalórií a diétnou stravou: Slanina zatočí s kilami a spáli tuk!


Vedci z Binghamton University v New Yorku tiež skúmali vplyv látky E171 na organizmus. Zistili, že dlhodobé požívanie látky E171 negatívne ovplyvňuje činnosť črevných buniek, zvaných mikroklky. Mikroklky zabezpečujú vstrebávanie živín do čriev. 

Oxid titaničitý sa nachádza v množstve bežných potravín a ľudia tieto jedlá konzumujú dlhodobo,  preto sa domnievame, že by o jeho negatívnych účinkoch mali vedieť.“ dodal pre portál Dailymail.co.uk spoluautor štúdie, profesor Gretchen Mahler.

Výsledky štúdie sú znepokojivé najmä preto, že sa týkajú nielen dospelých, ale najmä detí. Nebezpečný emulgátor nájdete v takmer každej sladkosti. 

„Ak sa chcete vyhnúť látke E171, jedzte čo najmenej spracovaných potravín, predovšetkým sladkostí,“ odporúča profesor Mahler.

Nie je to však prvý krát, čo sa o látke E171 hovorí ako o nebezpečnom „éčku“. Už v roku 2011 prebehol výskum vo Francúzskom národnom výskumnom centre, v ktorom experti zistili, že miniatúrne čiastočky oxidu titaničitého, tzv. nanočastice, sa môžu usadzovať v pľúcach a spôsobovať vážne chronické ochorenia.

E171 na Slovensku

Látka E171 sa v súčasnosti nachádza medzi povolenými emulgátormi. Používa sa ako biely pigment žuvačiek, bonbónov, cukríkov, želé, džemov či do zubnej pasty. V Európskej únii je táto látka, s výnimkou detských výživ, povolená. Nájdete ju tak takmer v každej sladkosti –  v cukríkoch, gumových bonbónoch, želé, v čokoládach ochutených želé, sušienkach, v ochutených jogurtoch, ale aj v niektorých druhoch kozmetiky.

Čítajte tiež: Šokujúca schopnosť ľudského tela, o ktorej nikto nevie: Vie, kedy je smrť blízko!

2017-03-20 06:00:00  |  Text: ts   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: dailymail.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia