Porušili ste pravidlo? Toto sa stane vo vašom tele, ak zjete neumyté jablko!

Jablko je zdravé, doprajte si aspoň jedno denne!
Zdroj: thinkstock.com
2017-03-01 20:00:00

Odmalička nám mamy pripomínali, že ak máme chuť zahryznúť sa do šťavnatého ovocia, nemali by sme si ho zabudnúť dôkladne umyť. Dnes to pripomíname svojim deťom. Niekedy však v zhone siahneme po jablku a neriešime nič iné. Je naozaj nebezpečné, ak by sme ho zjedli neumyté?


Väčšina ľudí nemá inú možnosť, než si nakúpiť ovocie v supermarketoch či v iných obchodoch. Na prvý pohľad býva čerstvé a pekné, no je jasné, že k tomu dopomáha chémia. Aby jednotlivé kúsky ovocia prilákali zákazníkov a zároveň vydržali dlhšie, sú nastriekané rôznymi prípravkami a voskami, čím si udržujú sviežosť a čerstvý vzhľad. Preto, ak by ste takéto ovocie skonzumovali, dostali by ste do tela škodlivé látky. Dôkladné umytie je jednou z možností, ako sa ich zbaviť alebo aspoň obmedziť na minimum. Oplatí sa počúvať svoju mamu!

Nepodceňujte to, inak..!

Veľa ľudí napriek tomu podceňuje umytie ovocia pred spracovaním či priamou konzumáciou. Chyba! Na povrchu jablka sa nachádza množstvo baktérií a pesticídov. Aj keď pravidelná konzumácia neumytého kúsku ovocia sa nemusí výrazne odraziť na zdraví jednotlivca, nie vždy to tak je! Pozor by si mali dávať hlavne ľudia s narušeným imunitným systémom. Ostatní by sa nemali báť, no nikdy nemožno povedať na sto percent, že sa nič nestane.. Bolesti brucha nie sú úplne vylúčené..

Výživový poradca Ing. Libor Javro upozorňuje, že za každých okolností by sme nemali vynechať dôkladné očistenie jablka. Odborník hovorí dokonca o ohrození zdravia, ak by ste spravili opak!


Milovníci bieleho pečiva si prídu na svoje: Rokmi známe tvrdenie nie je pravdivé!


„Ovocie jednoznačne odporúčam pred konzumáciou poriadne poumývať pod  tečúcou vodou, čím predídeme kontaminácii z nečistôt, ktoré sa  nachádzajú na povrchu zeleniny či ovocia, ktoré môžu priamo ohroziť  zdravie človeka,“ radí nutričný špecialista.

Ako ďalej pokračuje, typickými príznakmi konzumácie ovocia a zeleniny so škodlivými látkami, ktoré sa nachádzajú na ich povrchu, sú tráviace obtiaže: bolesť  žalúdka, hnačka, vracanie, taktiež alergická reakcia, zapálená pokožka.

Zrejme vás tiež presvedčí fakt, že na plodoch sa bežne vyskytuje napríklad baktéria E. coli. Ide o pozostatok hnojiva. V tomto prípade očakávajte nepríjemné zažívacie problémy.

Ako dôkladne umyť ovocie?

Predtým, než jablko očistíte pod studenou tečúcou vodou, nezabudnite si umyť vlastné ruky. Nestačí ich len opláchnuť vodou, venujte tomu 20 až 30 sekúnd aj s použitím mydla. Až potom použite studenú vodu na umytie kúsku ovocia. To však ešte nie je všetko! Po umytí ovocie osušte čistou utierkou alebo papierovou utierkou. Aj týmto posledným krokom sa zbavíte zostávajúcich baktérií a nečistôt. Prípadne môžete vyskúšať očistenie ovocia od pesticídov v octovej vode. Teraz sa môžete smelo zahryznúť do jablka!

Čítajte tiež: Koľko ovocia a zeleniny by sme v skutočnosti mali zjesť? Táto porcia predĺži život!

2017-03-01 20:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: livestrong.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia