Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Takmer každý to robí, pritom sa okráda o spánok: S týmto už v noci prestaňte!

Nevstávajte z postele, ak ste sa zobudili v noci, inak sa vám zvýši tepová frekvencia a nezaspíte.
Nevstávajte z postele, ak ste sa zobudili v noci, inak sa vám zvýši tepová frekvencia a nezaspíte. (Zdroj: profimedia.sk)

Každý túži po kvalitnom a dlhom spánku. Minimálne sedem hodín, aby ste zvládali ďalší náročný deň, ideálne neprerušovaný a pokojný. Ľahnúť si a hneď sa ponoriť do ríši snov. Lenže, sú tri hodiny ráno a vy ste, ako obvykle, hore. Čo teraz?

Stáva sa to takmer každému. Či už je to hlasná party u susedov alebo príchod smetiarskeho auta, prebudíte sa v strede noci a jediné, po čom túžite, je znovu sladko zaspať. Ak sa vám nedarí, zrejme robíte v niečom chybu...

Podľa Dr. Michaela Breusa, odborníka na spánok, by sme nemali robiť hlavne dve veci, ktoré nám bránia zaspať. Kvôli nim ste v noci dlhšie hore a prebdiete minúty až hodiny, vďaka čomu prídete o spánok.

Nepozerajte sa na hodiny

Ako Dr. Breus vysvetľuje, väčšina ľudí má strach z nedostatku spánku. Boja sa, že na druhý deň nebudú fungovať na sto percent, budú unavení a bez energie. Preto, keď sa prebudia v skorých ranných hodinách, je často ich reakciou kontrola času. Chcú vedieť, koľko minút/hodín ešte majú, kým zaznie budík. Chyba!


Štyri choroby, za ktorými sa často skrýva úplne iná diagnóza!


Vyhýbajte sa tomuto zlozvyku! V skutočnosti len vedie k stresu, ktorý nepridá k uvoľneniu a relaxácii, ktorú potrebujete pri spánku. Akonáhle budete rozrušení a v úzkosti, zrejme už nezaspíte. Vyčistite svoju myseľ od myšlienok, ktoré vám behajú v hlave okolo času a spánok príde, ani nebudete vedieť ako..

Nechoďte na toaletu

Ak sa zobudíte v strede noci a naozaj potrebujete ísť na záchod, nie je dobré to zadržiavať. V tom prípade vám naozaj neostáva nič iné, len si to namieriť na toaletu. Každý však vie, aké je potom ťažké dostať sa do spánkového režimu... V prípade, že sa môžete vyhnúť vstávaniu z postele a nie je malá potreba takú akútna, ignorujte ju. Podľa Dr. Breusa sa stačí v strede noci už len posadiť a hneď sa vám zvýši tepová frekvencia, čo je zlé pre odpočinok. Aby ste dobre spali, musíte byť pokojní a s nízkym srdcovým tepom.  

Čítajte tiež: Úžasné cviky od špičkového lekára: Takto sa vyhnete operácii chrbtice!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9