Odhaľte pravdu o svojej kondícii: Toto o vás prezradí, či ste fit!

Buďte fit v každom veku!
Zdroj: thinkstock.com
2017-02-15 06:00:00

Pravidelne cvičíte a ste presvedčení, že vaša kondícia je na vrchole? Britský reťazec fitness centier Virgin Active zostavil prehľad cvikov, ktoré by ste v jednotlivých etapách života mali zvládnuť.

Zabehnúť kilometer v čo najkratšom čase, či spraviť 20 angličákov? Pre vás malina? No schválne, dokážete to? Pre každú vekovú kategóriu platí iná skupina cvikov. Ak si s nimi neviete poradiť, je na čase s tým niečo urobiť. Vaše telo aj myseľ sa vám poďakuje.

Čo by ste mali zvládnuť?

Keď máte 20 rokov

Ak máte 20 rokov, mali by ste zabehnúť 5 kilometrov za 30 minút a spraviť 20 angličákov za sebou. Rovnako by ste mali vydržať v planku (doske) aspoň jednu minútu.

Keď máte 30 rokov

V tomto veku by ste mali zabehnúť jednu míľu, čo je asi 1,6 kilometra za menej ako 9 minút. V doske stačí zotrvať 45 sekúnd, no mali by ste zdvihnúť viac než polovicu svojej váhy.

Keď máte 40 rokov

Ak ste prekročili 40tku, mali by ste zvládnuť šprint na mieste po dobu jednej minúty, či urobiť 10 klikov bez prestávky. Štyridsiatnici by sa mali dotknúť prstov na nohách bez pokrčenia kolien.

Keď máte 50 rokov

Dokážete si sadnúť do tureckého sedu bez použitia rúk, aj sa z neho postaviť? Potom máte na svoj vek skvelú kondíciu. Bežať v miernom tempe jednu minútu, alebo 5 angličákov za sebou, bude pre vás hračka.

keď máte 60 rokov

V tomto veku by ste mali prejsť minimálne 10 tisíc krokov denne a spraviť 12 drepov bez prestávky. Ak zvládnete založiť si ruky za chrbtom tak, aby jedna ruka išla zhora cez rameno a druhá zospodu a vaše prsty sa spoja, vaše telo je vo výbornom stave.


Týmto zvyškom jedla sa vyhýbajte: Veľký hazard do zdravím!


Keď máte 70 rokov

Nerobí vám problém vyjsť desať schodov za menej ako 30 sekúnd, či prejsť jednu míľu za menej ako 16 minút? Potom je všetko v poriadku a ste naozaj fit. Skúste ešte vstať zo stoličky bez použitia rúk. (tento cvik opakujte 12 -krát po 30 sekundách.)

Čo je to plank?

Tento cvik sa prezýva aj doska. Cvičí sa v rovnakej pozícii ako klik. Pokrčte ruky v lakťoch, mali by byť pod ramenami. Vyrovnajte chrbát a spevnite celé telo. Neprehýbajte sa. Vydržte čo najdlhšie.

Ako sa cvičí angličák?

Angličák je dynamická kombinácia kľuku a drepu s výskokom. Základná pozícia je v stoji. Následne sa dynamicky presuňte do polohy kľuku, pričom sa oboma rukami dotknete podlahy a nohy vystrelíte dozadu. Urobíte kľuk hneď pokrčíte nohy až sa dostanú pred hrudník, nasleduje výskok čo najvyššie.

Čítajte tiež: Štyri choroby, za ktorými sa často skrýva úplne iná diagnóza!

Fotogaléria

2017-02-15 06:00:00  |  Text: pp   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: huffingtonpost.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia